• Informácie k dotácii na stravovanie ("obedy zadarmo")
          • Informácie k dotácii na stravovanie ("obedy zadarmo")

          • Milí rodičia,

            v priloženom súbore pod textom nájdete informácie k obedom zadarmo. V prípade, že sa vaše dieťa už v školskej jedálni stravuje, príďte si podpísať žiadosť o poskytnutie dotácie na stravovanie najneskôr do 14.4.2023 do školskej jedálne od 7:30 – 14.00 hod. K žiadosti bude treba rodné číslo stravníka. Tí, ktorí tak neurobia, nebudú mať nárok na dotované obedy. Tí žiaci, ktorí sa zatiaľ v školskej jedálni nestravovali a mali by záujem si môžu zápisný lístok stiahnuť tu na stránke alebo priamo v kancelárii jedálne.

            Ďakujeme za pochopenie. S pozdravom vedúca ŠJ Mgr. K. Karlová

            Zapisny_listok_na_stravovanie.docx

            Obedy_zadarmo_informacie.docx

             

          • Marec - mesiac knihy

          • Už ste niekedy počuli o tom, že by sa pri šálke čaju stretli Anna zo Zeleného domu, Grázlik Gabo, Harry Potter či Jano od Fraňa Kráľa? A to sa naozaj stalo! V rámci mesiaca knihy, si žiaci 5.B, 6.A a 7.B pripravili pekné projekty o svojich obľúbených literárnych postavách, ktoré následne odprezentovali svojim spolužiakom, samozrejme, už pod identitou literárnych postáv. Po prezentácii si všetci spoločne posedeli pri šálke chutného čajíku. Žiakom ďakujeme za kreativitua p. uč. Mgr. P. Mravcovej za zaujímavé zadanie projektov :-).

          • Ako v časoch dávno minulých... ŠKD Trstená

          • V školskom klube sme sa vrátili do dávnych čias a skúsili sme si čítanie pri sviečkach. Deti si založili čitateľský denník a poznávali rôznych autorov a ilustrátorov. Spolocne vytvorili projekt o vzniku knihy. 

          • Prváci v obecnej knižnici

          • V marci - Mesiaci knihy si hodinu čítania žiaci 1.A a 1.B spolu s tr. p. uč. tento týždeň spestrili návštevou v Obecnej knižnici v Rakovej. Vítali ich popletené rozprávky, hľadali rozprávkové postavy, lúštili tajničky. V prezentácii sa dozvedeli rôzne zaujímavosti - kto vynašiel kníhtlač, naj knihy sveta.... Prezeranie kníh zaujalo, domov si niesli vybrané  publikácie. Ďakujeme za zaujímavé úlohy, ktoré si pre ne pripravila p. knihovníčka.

          • Ruky nádeje

          • I naša škola sa  zapojila do aktivity Ruky nádeje. Na hodinách náboženstva sme sa pripojili k pápežovi Františkovi. Spolu sme sa modlili za pokoj vo svete ako nás k tomu vyzýva. Pridajte svoje ruky nádeje k pokoju aj vy! Zo svojich rúk, ktoré sme takto pridali k pokoju, sme vytvorili spoločný plagát.

          • Burza kníh

          • Dnes sa v našej škole konala burza kníh. Srdečné poďakovanie patrí všetkým rodičom a deťom, ktorí podporili túto každoročnú akciu na našej škole. Veľká pochvala patrí nielen deťom, ktoré knihy podarovali., ale aj tým, ktorí si knihy zakúpili. Už teraz sa tešíme na nové tituly, ktoré obohatia našu školskú knižnicu. Ďakujeme!

          • ŠKD v múzeu

          • Žiaci III. a IV. oddelenia ŠKD sa vybrali vo štvrtok (16. marca) do Kysuckého múzea v Čadci. Pozreli si výstavu pod názvom "Vítanie jari", na ktorej nechýbali kraslice zdobené rôznymi spôsobmi (maľované, drôtované, háčkované, voskované i lepené). Zúčastnili sa na tvorivej dielničke, kde si sami ozdobili svoje veľkonočné vajíčko. Neskôr sa premiestnili o poschodie vyššie do priestorov so stálou expozíciou, kde ich čakal výklad o minulosti Kysúc a Čadce.

          • Čo ťa robí šťastným?

          • Tretí marcový týždeň boli žiaci 9.  a 6. ročníka zapojení  do aktivít venovaných Medzinárodnému dňu šťastia, ktorý si v kalendári pripomíname 20. marca. Deviataci začali na hodinách anglického jazyka, kde sa prostredníctvom videoukážok a textových úloh dozvedeli o tom, či a ako je možné merať národné šťastie, ktoré krajiny a vďaka čomu každoročne obsadzujú prvé miesta. Získané informácie spracovali v kvízových otázkach, ktoré mali vytvoriť v skupinách. V spoznávaní pokračovali na hodine občianskej náuky, kde sa dozvedeli o spôsoboch dosahovania šťastia vo vybraných krajinách. Tie spísali v podobe rád, o ktoré sa navzájom podelili a zároveň ich porovnali. Aktivity ukončili v podobe kresieb na tému osobné šťastie. Tej sa tiež venovali žiaci 6. ročníka v rámci občianskej náuky. Ich úlohou bolo zamyslieť sa a spoločne vybrať dôvody prečo byť šťastný. Výsledkom je spoločná nástenka, ktorá mapuje vynaloženú snahu žiakov a zároveň slúži ako inšpirácia na zamyslenie. Aktivity pre žiakov pripravila p. uč. Mgr. A. Penney a realizovala  v spolupráci s p. uč. Mgr. A. Škorikovou a p. RŠ. Mgr. M. Krenželákovou.

          • Ilustruj svoju obľúbenú knižku - odovzdávanie cien

          • Už tradične každý rok sa zapájame do súťaže Ilustruj svoju obľúbenú knižku, ktorú vyhlasuje Kysucká knižnica v Čadci. I tento rok sme odoslali niekoľko výtvarných prác našich žiakov. Vo štvrtok 16.3. sa uskutočnilo odovzdávanie cien priamo v priestoroch Kysuckej knižnice. Sme veľmi radi, že v škole máme i výtvarné talenty, pretože sme boli pozvaní na odovzdávanie cien a neodchádzali sme veru s prázdnymi rukami. Za našu školu dostali pekné ocenenia Terezka Roštárová z 8.B, Vaneska Nekorancová z 9.A a Patrik Chabreček zo 7.B triedy. Ďakujeme našim tínedžerom za reprezentáciu školy. Sú dôkazom toho, že zaujať a uspieť môžu i svojím výtvarným talentom. Blahoželáme!!! 

          • Morena

          • Príchod najkrajšieho ročného obdobia - jari bol na území Slovenska oddávna spájaný s rôznymi ľudovými tradíciami. Jednou z nich, ktorá má korene ešte v predkresťanskom období, je vynášanie Moreny. Ako vyzerala? Bola to slamenná figurína odetá do ženských šiat. Symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti. Morenu nosili ľudia po dedine a nakoniec ju podpálili a hodili do potoka. Verili, že takto odoženú od seba choroby, ba aj smrť. Tento zvyk ako súčasť tradičnej ľudovej kultúry si pripomenuli žiaci 9.A triedy spolu s p. RŠ Mgr. M. Krenželákovou.

          • Zabudnuté remenárstvo

          • Naša základná škola v spolupráci s nadáciou SPP dala príležitosť deťom "ochutnať" staré remeslo. Žiaci ôsmeho ročníka si vyskúšali vyrobiť vlastný kožený opasok a kapsičku. Počas hodín výtvarnej výchovy a techniky si tak pripravili materiál, opracovali ho a výsledné výrobky ozdobili tak, aby sa im páčili....Veď si ich vyrábali pre seba :)).

            Ďakujeme pánovi Marekovi Stráňavskému za jeho ochotu tráviť čas s našimi deťmi a naučiť ich niečo, čo vďaka nadácií neostane zabudnuté.... Práca žiakov veľmi zaujímala a naozaj sa veľmi snažili, boli šikovní, o čom svedčia aj hotové výrobky :).

          • Beseda s rybármi z radov našich žiakov

          • Žiaci V.A privítali na hodine biológie žiakov 8.A triedy - Jakuba Surovku, Petra Heglasíka a Olivera Liščáka, ktorí prišli medzi žiakov, aby ich oboznámili s rybárstvom. Sú to mladí rybári, ktorí sa tomuto koníčku venujú niekoľko rokov. Pomocou pútavej prezentácie a praktických pomôcok rybárov žiakov oboznámili s odchovom rýb, metódami rybárčenia, s jednotlivými druhmi rýb. Piataci boli počas besedy aktívni, zahrnuli ich mnohými otázkami. Na záver sa poďakovali veľkým potleskom a slovom Ďakujeme. Besedu sprostredkovala p. uč. Mgr. M. Budošová.

            .

             

          • English breakfast

          • Dňa 15.3. 2023 sme si v skupinke v 5.A vychutnali typické anglické raňajky v rámci témy Food na hodine anglického jazyka. Pred výdatným jedlom sme si zopakovali slovíčka a každý pri raňajkovom stole vymenoval, čo priniesol. Ochutnali sme toasty, zeleninu, fazuľu, cereálie, vajíčka, párky a klobásky, džem, wafle. Prečítali sme si i britské noviny. Na veľké prekvapenie nám chutil čaj, ktorý pijú Angličania bežne - čierny s mliekom. Ako snack nám ostali chipsy rôznych príchutí, ktoré na Slovensku nenájdeme - octové, krevetové, cibuľovo - uhorkové :-) Po raňajkách sme spoločne povedali: it was delicious :-). Netradičnú a zaujímavú vyučovaciu hodinu mali žiaci s p. uč. Mgr. J. Polepšekovou.

          • Okresné kolo vo vybíjanej žiačok

          • V utorok 14.3. sme boli účastníkmi skvelých športových zážitkov, ktoré ponúkali jednotlivé súboje dievčenských družstiev bojujúcich o umiestnenie sa v okresnom kole vo vybíjanej. Súťažné zápolenie sa uskutočnilo v našej telocvični a my sme tak mali možnosť povzbudzovať počas hry naše dievčatá, ktoré získali pekné II. miesto. Z úspechu sa veľmi tešíme, rovnako i p. uč. TSV Mgr. M. Truchlá a Mgr. S. Šadibolová. Za tento športový úspech nám pribudol diplom a pohár. Dievčatá, gratulujeme!!!