• Poďakovania
          • Poďakovania

          • Bolo by ľahké povedať, že oslava 60. výročia našej školy sa začala 25. mája. o 10:00 hod. Vôbec nie. Tomuto začiatku predchádzala dlhodobá príprava. Hodiny a hodiny tvorenia, príprav, nácvikov, nákupov, zabezpečovania... No vynaložené úsilie, snaha, obetavosť a tvorivosť stáli za to!

            Osobitne patrí poďakovanie p. starostovi Mgr. A. Heglasovi, ktorý ochotne i vo svojom voľnom čase zabezpečil ozvučenie programu na všetky - už 4 odohraté predstavenia.

            Ďakujeme p. klaviristke Mgr. Z. Golisovej, ktorá sa obetavo zúčastňovala na nácvikoch. Poďakovanie patrí i celému tímu hudobníkov, ktorí umocnili svojím hudobným sprevádzaním slávnostnú atmosféru a ktorí s nami zdieľali potlesky taktiež na všetkých 4 odohratých predstaveniach. Ďakujeme za nezabudnuteľný umelecký zážitok, za pomoc a skvelú spoluprácu!

            V neposlednom rade patrí poďakovanie p. uč. Mgr. M. Pohančeníkovej a Mgr. P. Mravcovej, ktoré nechali prejaviť svoju fantáziu a tvorivosť v plnej sile a účinkujúcich žiakov doslova pretvorili počas pár mesiacov na spevákov a hercov v úžasnom hudobno – dramatickom programe. Zistili sme, koľko neobjavených talentov máme medzi deťmi!!!

            Milí rodičia, máte šikovné deti, i vám patrí poďakovanie za to, že ste ich i počas víkendov púšťali z domu, doviezli na nácviky programu do KD.

            Poďakovanie patrí i p. Bc. E. Baculákovej (pekáreň B a BAD v Rakovej) za občerstvenie pre účinkujúce deti a manželom Cyprichovým (Jablkový raj – Staškov) za poskytnuté ovocné šťavy.

            Taktiež ďakujeme všetkým učiteľom, partnerským inštitúciám, školám a priateľom školy, ktorí prispeli k bezproblémovému priebehu celej oslavy.

            Ď A K U J E M E !!!

             

          • 60. výročie našej školy

          • Veľa šťastia, milá škola,.... veľa šťastia, zdravia!!!

            Áno, prajeme Ti, aby si bola plná šťastných a zdravých detí, učiteľov i ostatných zamestnancov, ktorí sa starajú o to, aby si bezproblémovo fungovala. A nielen to, prajeme Ti, i keď už stojíš tých dlhých 60 rokov na pevných základoch, aby si s pribúdajúcimi rokmi rástla do krásy a neustále sa modernizovala.

            Takéto i podobné želania zazneli vo štvrtok 25. mája, kedy sme spoločne prežili náš dlho očakávaný deň – oslavu 60. výročia našej školy. Tá sa začala o 10:00 hod. na pôde našej školy, kde za hry na heligónkach naši žiaci i p. uč. privítali pozvaných hostí. Slovo si prevzala p. RŠ Mgr. M. Krenželáková, ktorá privítala hostí krátkym príhovorom. Necelú hodinu mali hostia čas prezrieť si interiér školy i priestory telocvične. Zaujala inštalovaná výstava výtvarných prác našich žiakov i PPT prezentácia spomienkových fotiek ako poohliadnutie sa a zaspomínanie si na posledných 10 rokov života našej školy. Na mnohých fotkách nám zanechali úsmevy kolegovia, ktorí už žiaľ, nie sú medzi živými. Krátko pred 11:00 hod. nasledoval presun do KD J. Palárika v Rakovej, kde sa o 11:00 hod. aj za prítomnosti žiakov II. stupňa začala slávnostná akadémia. V úvodnej, oficiálnej časti odzneli príhovory p. riaditeľky školy, p. starostu Mgr. A. Heglasa, s poďakovaním sa prihovoril i p. riaditeľ ZUŠ J. Potočára p. Mgr. P. Bytčanek a žiak Adam Buček z 9.A prečítal list venovaný škole. Taktiež sme si minútou ticha uctili pamiatku na zosnulých kolegov. Nechýbalo oficiálne poďakovanie p. učiteľkám, ktoré dlhodobo pracovali v našej škole a už sú na dôchodku, alebo sa naň v krátkom čase chystajú. S poďakovaním sa nemohlo zabudnúť na p. Mgr. J. Haviara, ktorý dlhé roky pracoval v našej škole ako učiteľ i riaditeľ. Poďakovanie in memoriam prevzala jeho manželka. Potom si už slovo vzali p. učiteľky, ktoré si so žiakmi pripravili hudobno - dramatický program s názvom Škola nás baví. Atmosféra, spevácke i herecké výkony žiakov prevýšili všetky očakávania a napovedali tomu i potlesky nielen počas programu, ale aj po jeho skončení. Dôležitou súčasťou programu bol i hudobný sprievod, ktorý  profesionálne zabezpečil tím hudobníkov - vyučujúcich zo ZUŠ J. Potočára. Po skončení slávnostnej akadémie sa hostia odobrali do reštaurácie Rakovanka na slávnostný obed, pri ktorom nebol čas len na výborné jedlo a tortu, ale hlavne na množstvo priateľských rozhovorov, spomienok, vyslovených prianí, ale i vízií do budúcna... Ďakujeme hosťom aj za pekné želania, pochvaly a odkazy, ktoré nám pri odchode zo slávnosti napísali do kroniky školy. Na oslavu 60. výročia budeme ešte dlho spomínať, pripomínať nám ju budú nielen fotografie či videá, ale i spomienky uchované v našich mysliach a srdciach...

          • Opekačka ŠKD Trstená

          • Pekné počasie sme s deťmi využili na opekačku. Počas cesty deti videli mnoho lesných zvieratiek, z čoho mali veľkú radosť.

          • Bociany

          • Žiaci z ŠKD sa zapojili do ekovýchovného programu Bocian. Tento projekt je zameraný na pozorovanie bocianov v našej obci Raková. Deti pozorne sledujú a zapisujú dôležité údaje o živote bocianov. V tom im pomáha aj online vysielanie cez webkameru, ktorá je nasmerovaná na bocianie hniezdo. Všetky sledovania deti  zapisujú do hniezdnej karty. Zatiaľ zistili, že bociany k nám tento rok prileteli na začiatku apríla. Tiež zaznamenali bitku bocianov. Teraz sledujú, ako bociany sedia na vajíčkach. Už netrpezlivo očakávajú, kedy sa objavia mláďatá bocianov a koľko ich tento rok bude. V rámci tohto ekovýchovného programu Bocian nás navštívila aj environmentálna pracovníčka pani Ing. Katarína Kyselová zo Správy CHKO Kysuce. Tá nám porozprávala zaujímavosti zo života bocianov. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie, kedy pôjdeme pozorovať bociany cez ďalekohľad. Deti v ŠKD počas tvorivých chvíľ nakreslili aj krásne obrázky s bocianmi.

          • ŠKD v kine

          • V stredu 3.5. vycestovali p. vychovávateľky s deťmi všetkých štyroch oddelení ŠKD do Domu kultúry v Čadci do kina na rozprávku. Deťom sa akcia veľmi páčila, pretože boli v celej kinosále sami :)).

          • Deň matiek v KD J. Palárika

          • Pri príležitosti Dňa matiek, v nedeľu 14.5., sa konal v KD J. Palárika v Rakovej kultúrny program, v ktorom účinkovali aj naši žiaci. Skupinka detí z elokovaného pracoviska z Trstenej sa predviedla dvoma tančekmi, žiak Šimon Strýček z 5.A predniesol mamičkám báseň a Adam Buček z 9.A mal dôležitú úlohu spolumoderátora. V rámci programu bolo aj vyhodnotenie súťaže Ja a divadlo, ktorá bola vyhlásená pri príležitosti Palárikovej Rakovej. Aj našim žiakom sa podarilo získať ocenenia:

            I. miesto: ŠKD V. odd. elok. prac. v Trstenej - Divadielko

            II. miesto: Eliška Moravanská 7.A - Hercule Poirot

            III. miesto: Katarína Políčková 3.C - Láska

            Cenu starostu obce Mgr. A. Heglasa získala Terezka Roštárová z 8.B za viaceré práce.

            Oceneným deťom blahoželáme! 

             

          • Florbalový turnaj

          • Dňa 15.5. sa konal v našej škole medzinárodný florbalový turnaj o pohár riaditeľky školy, ktorý sa konal ako sprievodná akcia pri príležitosti 60. výročia založenia školy. Medzi sebou zápasilo 5 družstiev. Zápasy boli atraktívne pre divákov aj preto, že hral aj FBC Coyotes Jablunkov, ktorý nakoniec získal II. miesto. Prvý skončil tím zo Základnej školy Svrčinovec a my sme zaslúžene obsadili III. miesto. 

            Za organizáciu tejto športovej akcie patrí poďakovanie p. uč. Mgr. M. Dúžikovi, spoluorganizátorovi o.z. HBC Panthers, ktoré nám podalo pomocnú ruku pri organizácii. Budeme radi, ak si z takýchto príjemných stretnutí urobíme tradíciu. Poďakovanie patrí aj Veľkoobchodu ovocia a zeleniny BUKOV za občerstvenie pre hráčov.

             

             

             

        • Mediálna súťaž - Onlinové dezinformácie
          • Mediálna súťaž - Onlinové dezinformácie

          • Počas tohto školského roku sa naša škola opäť zapojila do súťaže organizovanej FMK UCM - Onlinové dezinformácie - výzva pre školskú výučbu. Dostali sme certifikát za účasť a zároveň sme získali možnosť zúčastniť sa onlinového vzdelávacieho kurzu na tému dezinformácií, kritického myslenia, mediálnej a informačnej gramotnosti pre učiteľov, ale aj onlinového vzdelávania pre žiakov na tému kritického myslenia a falošných správ, ktorý sa bude konať v máji 2023. Veríme, že aj takéto formy neformálneho vzdelávania pomôžu našim žiakom orientovať sa na internete. Do súťaže žiakov zapojila p. RŠ Mgr. M. Krenželáková

            certifikat.pdf

             

          • Deň matiek - ŠKD III. odd.

          • Ku dňu matiek si deti z III. oddelenia ŠKD nakreslili a vymaľovali svoje mamičky. Spoločne potom vyrábali veľké srdiečko pre mamičky.

            Milá mamička, nech Ti tento deň prinesie toľko šťastia a radosti, koľko lásky ty sama rozdávaš, svojím blízkym po celý čas!

          • Deň matiek

          • V druhú májovú nedeľu si vždy pripomíname milý sviatok - Deň matiek. Pri tejto príležitosti pripravovali žiaci v dostatočnom časovom predstihu darčeky pre mamičky. Tvorivosti sa medze nekládli - žiaci 4.A a 4.B vyrábali papierové kvetinkové pozdravy, starší žiaci okrem papierových pozdravov vyrábali aj brošne a magnetky zo zvyškov látok - 5.A, 7.A, 7.B. Darčeky určite potešili maminky, veď boli vytvárané z lásky.

          • Jednotky obsahu na šk. dvore

          • Koľko árov má multifunkčné ihrisko, parkovisko, či telocvičňa? Toto všetko si mohli zistiť žiaci 6. ročníka sami. Máj je mesiacom učenia sa vonku a tak si šiestaci vyskúšali, že aj matematika môže byť zábavná a hravá vonku. Presvedčili ich o tom p. uč. MAT Mgr. J. Smažáková a Ing. Z. Žideková, PhD.

          • Deň matiek

          • Si môj....

                     Milujúci

              obetA

              výniMočný

                     Anjel

             

            Deti z I. oddelenia  pre svoje mamičky  zhotovili k ich sviatku pekné pozdravy a tiež jedno veľké srdce, do ktorého napísali mená svojích mamičiek. 

          • ŠKD za exotickými zvieratami

          • Deti z III. oddelenia ŠKD pátrali po informáciách o zvieratách na daných kontinentoch pomocou školských tabletov. Bola to pre nich zaujímavá a netradičná činnosť v ŠKD. Výsledkom ich práce sú veľmi pekné skupinové projekty.

          • Svet okolo nás - Čína

          • Po druhom predĺženom víkende - v utorok 9.5. sa žiaci II. stupňa vybrali na dobrodružnú cestu do Číny. Aspoň virtuálne ich tam vzal tím mladých nadšencov pracujúcich na výchovno- vzdelávacom projekte s názvom Svet okolo nás. Tento šk. rok pre nás pripravili tému Čína - ríša za Veľkým múrom, ktorú opäť výborne a zaujímavo spracovali nielen obrazom, videom, pútavým výkladom, ale i v diskusii prerozprávanými osobnými zážitkami a skúsenosťami z ciest a z poznávania kultúry tejto vzdialenej krajiny. Ďakujeme, že sme sa mohli i prostredníctvom tejto akcie učiť a veľa sa dozvedieť. 

          • Rozprávkova noc

          • Dňa 28.4.2023 sa po dlhej dobe v škole uskutočnila nočná "prespávačka" pod názvom „Rozprávková noc v škole“.

            Zúčastnili sa jej žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka. Prváčikovia o 21:00 išli domov, ale dovtedy stihli prejsť rozprávkovou cestou, ktorej vyvrcholením bolo hľadanie pokladu v zhasnutej škole.

            Hneď na začiatku si deti potrápili hlávky pri tvorení pravidiel, keď nesmeli použiť žiadne záporné slovo s ne.... (napríklad namiesto Nebehám... použiť pravidlo Chodím pomaly). Svoj súhlas vyjadrili odtlačením pršteka na plagát. Potom sa rozdelili na 6 skupín, v ktorých boli pomiešané všetky tri ročníky. Žiačky deviateho ročníka potom deti povodili po rozprávkach, kde sa z nich stali hádankári, Popolušky, skladači, módni návrhári, ochutnávači a aj adrenalínoví športovci. Večer, keď sa skončili všetky aktivity, piráti poschovávali po celej škole poklad. Deti lúštili kód, ktorý im našepkal, v ktorej triede majú hľadať. Keď sa zhaslo, pomocou bateriek hľadali svoj poklad.

            Po odchode najmladších žiačikov sa ostatní spolužiaci pobrali do tried a nočným čítaním rozprávok upokojili svoje hlavičky na nočný spánok. S umytými zúbkami, v pyžamkách a strapatými  hlávkami potom zaspinkali a ráno, hodinu pred budíčkom už veselo štebotali so spolužiakmi. Po výborných raňajkách a uprataní tried sme sa spokojní v sprievode rodičov pobrali domov.

            Za usporiadanie akcie ďakujeme pani učiteľkám Mgr. M. Bzdilíkovej, Mgr. M. Stolárikovej, Mgr. M. Slezákovej, Mgr. M. Golisovej, Mgr. A. Najdekovej a Bc. M. Čišeckej. Veľké Ďakujeme patrí aj našim deviatačkám, ktoré sa výborne zhostili realizácie všetkých hier.

             

          • Hrdinovia internetu

          • Digitálne technológie nám uľahčujú komunikáciu s priateľmi, spolužiakmi, učiteľmi a príbuznými. Existuje veľa spôsobov, ako sa s nimi spojiť: môžeme použiť e-mail, textovú správu alebo četovú správu; slová, fotky a videá; telefón a, tablety a notebooky.

            Rovnaké nástroje, ktoré nám uľahčujú zdieľanie informácii, však môžu pomáhať hackerom a podvodníkom, aby nám tieto informácie ukradli a použili ich na poškodenie našich zariadení, vzťahov alebo povesti.

            V snahe naučiť žiakov našej školy zručnosti, ktoré im pomôžu správať sa na internete bezpečne a zodpovedne,  sa žiaci 6.A. spolu s p. uč. Ing. Z. Židekovou, PhD na hodine informatiky zapojili do študijného programu Hrdinovia internetu, ktorý vznikol vďaka spolupráci medzi Googlom, organizáciou The Net Safety Collaborative a združením Internet Keep Safe Coalition (iKeeppSafe.org).

            V zábavných výukových aktivitách lekcie Chráň si svoje tajomstvá získali informácie ako si vytvoriť silné heslo, ktoré by malo ochrániť ich zariadenia alebo používané aplikácie pred zneužitím.

            Svoje výsledky si následne overili na stránke https://www.security.org/how-secure-is-my-password/, či je ich heslo dostatočné chránené pred zneužitím a aký čas je potrebný k odhaleniu hesla pri útoku.

            Veríme, že tieto aktivity im pomôžu pri bezpečnom používaní internetu v rámci školských aktivít, alebo vo svojom voľnom čase.