• Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti

          • Veľkou športovou udalosťou, ba priam slávnosťou, bola účasť nášho tímu športovcov na krajskom kole projektu Olympijského odznaku všestrannosti, kam sa prebojovali po predchádzajúcich úspechoch. Za našu školu bojovali Kamilka Streličáková (6.A), Lukáš Chabreček (6.B), Alex Kotuľa (7.B), Vaneska Zemaníková (7.A), Natálka Brošová, Daniel Olšiak (8.A), Laura Letková a Majo Kusy (9.A). Ich výborné výsledky a súťaživé zápolenie žiaľ nestačili na obsadenie prvých troch miest a tak si z Martina, kde sa súťaž konala, domov nepriviezli žiadne ocenenie. Zo súťaže však odchádzali s peknými športovými zážitkami :)). Na súťaž ich pripravovala p. uč. Mgr. S. Šadibolová a do Martina ich sprevádzala p. RŠ Mgr. M. Krenželáková.

          • Palárikova Raková - účasť na divadelných predstaveniach

          • V rámci 55. výročia súťažnej prehliadky divadelných súborov s názvom Palárikova Raková sa aj naša škola zúčastnila na divadelných predstaveniach v KD J. Palárika v Rakovej. I. stupeň si pozrel v stredu 26.4. predstavenie s názvom Pustite basu do rozhlasu a pre II. stupeň bolo určené predstavenie vo štvrtok 27.4. s názvom Popolvár. Ďakujeme za pekný kultúrny zážitok :). Sprievodnou akciou je i tento rok výstava výtvarných a literárnych prác na tému Ja a divadlo, ktorú sme si mali možnosť pozrieť.

          • Škola v prírode

          • V dňoch 17.04. 2023 - 21.04.2023 sa žiaci štvrtého ročníka pod vedením Mgr. M. Truchlej, Mgr. E. Vojtečkovej, Mgr. M. Stolárikovej, Mgr. Z. Pollákovej zúčastnili pobytu Školy v prírode v Nitrianskom Rudne, penzióne Normandia.

            Zaujímavý náučný animačný program Dobrodružstvá z inej galaxie žiakom ponúkol spoznať nočnú oblohu a Slnečnú sústavu. Nechýbalo veľa zábavy, dobrodružstiev, hlavolamov, úloh, hier a súťaží. Zvládli aj nočné hry. Každý večer ich čakalo čítanie  celodennej pošty a vyhodnotenie aktivít z celého dňa. Navštívili AstroShow- pozorovanie hviezdnej oblohy z prenosného planetária. Žiaci mali príležitosť využiť aj bazén a s p. učiteľkami si zopakovali matematiku, slovenský jazyk a čítanie s porozumením. Vo štvrtok navštívili ZOO Bojnice. Na záver pobytu ich čakala diskotéka a odmena tričkom s logom CK Andromeda a vecnou cenou.

            Animátori boli veľmi zodpovední, kamarátski, vtipní a svoju prácu robili srdcom. Žiaci si odniesli nielen zážitky a nové priateľstvá,  ale aj podpisy animátorov. Ďakujeme.

             

          • Deň Zeme

          • V pondelok 24.4. sme si v škole pripomenuli a oslávili Deň Zeme, nielen symbolickou zelenou farbou nášho oblečenia. Ako sme oslavovali? Ako pred každou oslavou a významnou udalosťou je potrebné najskôr poupratovať, tak aj my sme sa vyzbrojili gumennými rukavicami, plastovými vrecami a vyrazili sme v rôznych smeroch od našej školy. Upratovanie sme realizovali už týždeň dopredu a môžme skonštatovať, že jednotlivé triedy vyčistili a upratali od odhodených odpadkov bližšie i širšie okolie školy. Za usilovnosť a snahu patrí naozaj žiakom veľká pochvala! Vďaka zapojeniu sa do celoslovenskej akcie Upracme si Slovensko sme získali dokonca i certifikát! Naša školská oslava tohto sviatku vyvrcholila v pondelok v rozcvičovni, kde prebiehali aktivity pre I. stupeň. Tu boli pani učiteľkami žiačky 8.A triedy, ktoré si svedomito a s plnou dávkou fantázie pripravili  aktivity. Kvízy, logické úlohy i niečo na "rozhýbanie tela" sa mladším žiakom naozaj páčilo :). Nezaháľali ani žiaci v Trstenej spolu so svojimi tr. p. uč. Žiaci II. stupňa sa venovali tomuto sviatku na vyučovacích hodinách, kde prezentovali svoje projekty, plnili úlohy a vypracovávali pracovné listy. Sme radi, že máme opäť za sebou ďalšiu peknú školskú akciu a dobrý pocit, že sme urobili dobrý skutok pre krajšiu a zdravšiu prírodu.

          • Návšteva predškolákov z MŠ Fojstvo

          • Iskričky v očiach mali naši prváci, keď sa dozvedeli, že príde návšteva - predškoláci z MŠ Fojstvo. Spolu s prváckymi tr. p. uč. sa vzájomne privítali, zasadli do lavíc a ,,vyučovanie" sa začalo. Pomenovávali sa obrázky, písali sa slová, mená detí, hrali sa na robotov - slabikovali. Spoločná pieseň ich zohriala, deti z MŠ ukázali tanček, recitovali básne. Potom deti hľadali čísla poskrývané v triede, vytvorili číselný rad, na tabuli určovali počet..... Každý predškolák mal priateľa prváka, spolu kreslili alebo ovládali robota Karla. Nakoniec celá dolná chodba tancovala :) - spolu prváci aj predškoláci. Bolo to naozaj pekné stretnutie...

          • Zločiny komunizmu - DEJ 9. roč.

          • Na rozdiel od zločinov nacistického režimu sa o zločinoch komunistického režimu vie porovnateľne menej. Preto žiaci 9. ročníka s p. uč. Mgr. Dúžikom na hodinách dejepisu preberali ťažkú tému - Zločiny komunizmu. Pozreli sa na hrôzy komunistického režimu bez filtra spomienkového optimizmu. Vykonštruované procesy, prenasledovanie menšín, likvidácia cirkví, zatváranie ľudí do gulagov je len zlomok hrôz, ktoré ľudia museli v tomto období prežívať. 

          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 20.4. sme sa v našej škole zapojili do verejno - prospešnej zbierky Ligy proti rakovine s názvom Deň narcisov. Pokračovali sme tak v dlhoročnej tradícii organizovania tejto akcie priamo na pôde našej školy. Aj vďaka Vášmu dobrovoľnému príspevku, milí rodičia, rozkvitli v priebehu doobedia na oblečení Vašich detí žlté narcisy, ktoré sa stali symbolom boja proti tejto chorobe. Ďakujeme, že ste s nami podporili správnu vec. 

          • Zapojenie sa do akcie Upracme Slovensko

          • Naša škola sa zapojila do celoslovenského projektu Upracme Slovensko s názvom Čistejšia Raková. Žiaci 3.B vyčistili tento týždeň (17.4.2023) priestory v okolí hlavnej budovy školy,  telocvične a blízkeho okolia. Zároveň napísali odkaz pre tých, ktorí odpad rozhadzujú okolo seba :) . 

          • Veľkonočné plávanie žiakov - súťaž

          • V piatok 14.4. sa konala v krytej plavárni v Čadci súťaž v plávaní. Našu školu reprezentovali Martin (8.B) a Michal (6.B) Talafovci, Kamilka Streličáková (6.A) a Nelka Krkošková z 5.A. Nelke sa podarilo získať vo svojej kategórii krásne II. miesto. Blahoželáme!!! Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za reprezentáciu školy :).

          • Návšteva predškolákov z MŠ Korcháň

          • V elokovanom pracovisku v Trstenej privítali žiaci spolu s p. učiteľkami predškolákov - budúcich prváčikov, ktorí sa prišli pozrieť a na vlastné oči sa presvedčiť :)), ako to vyzerá v ozajstnej škole. Čakalo ich prekvapenie, pri ktorom si precvičili, čo všetko vedia o rozprávkach. Návšteva sa im veľmi páčila.

        • Úspechy v okresnom kole PYTAGORIÁDY
          • Úspechy v okresnom kole PYTAGORIÁDY

          • V matematickej súťaži PYTAGORIÁDA získali naši žiaci pekné umiestnenia, za ktoré si zaslúžia naozaj pochvalu:

            P4 - 1. miesto: Vaneska Prachniarová 4.A

            P5 - 2. miesto: Nela Krkošková 5.A

            P6 - 2. miesto: Michal Talafa 6.B

            P7 - 1. miesto: Nikolas Didek 7.B

            P8 - 9. miesto: Laura Novotná 8.A

            Poďakovanie patrí aj p. učiteľkám, ktoré žiakov na súťaž pripravovali. 

          • Medzinárodný deň florbalu

          • V stredu 12.4. sme si v škole počas prestávok pripomenuli netradičný Medzinárodný deň florbalu. Žiaci si mali možnosť vyskúšať niekoľko florbalových aktivít, ktoré si pre ne pripravil p. uč. Mgr. M. Dúžik s asistenciou žiakov 9.A triedy. Chválime :)).

          • Výmena tabúľ v triedach

          • Pred Veľkou nocou sa nám v rámci jarného upratovania a vylepšovania školy podarilo vymeniť v 11 triedach nevyhovujúce tabule. Ďakujeme pánovi školníkovi, pánovi učitelovi Dúžikovi a ich veľmi šikovným pomocníkom za ochotu vyhrnúť si rukávy a pridať ruku k dielu...

          • Exkurzia do Kysuckej galérie v Oščadnici - 5.A

          • Vo štvrtok 30.3. navštívila trieda 5.A spolu s  tr. p. uč. Mgr. M. Budošovou a p. asistentkou K. Hruškou Kysuckú galériu v Oščadnici. Žiaci si pozreli expozície a taktiež si vypočuli sprievodné slovo o umení. 

          • Deň vody

          • Dňa 23.3. sme si v škole pripomenuli Deň vody. Tento rok pripravili aktivity pre žiakov I. stupňa žiačky z 8.B triedy pod vedením p. uč. Mgr. M. Budošovej. Opäť nechýbalo všestranné zameranie aktivít, nápad, vtip, ponaučenie... deti rozhýbali svoje telá i mozgové závity :)). Žiaci II. stupňa si tento deň pripomenuli individuálne v triedach na vyučovacích hodinách. Skvelá školská akcia! Ďakujeme!