• Vernisáž výstavy Milana Mravca - Juriáša

          • Včerajší podvečer sa niesol v kultúrnom duchu. Zástupcovia obce na čele s pánom starostom Mgr. A. Heglasom, p. riaditeľka školy Mgr. M. Krenželáková, p. uč. Mgr. M.  Bzdilíková a niekoľkí žiaci našej školy si užili vernisáž výstavy Milana Mravca- Juriáša s názvom Neznáme kresby v Kysuckej galérií v Oščadnici. Vypočuli si príhovory pána riaditeľa galérie, kurátorky výstavy i dcéry Milana Mravca. Na vernisáži bola prítomná aj sestra p. Milana Mravca a viacerí žijúci potomkovia. V úvode vernisáže zahral náš žiak Martin Haviar skladbu od Vivaldiho, ktorá všetkých výborne naladila na výtvarný zážitok. Prítomní si pozreli výstavu, ochutnali pagáče a samozrejme sa na pamiatku pofotili...:)

            Súčasťou výstavy je aj miestnosť s výtvarnými prácami našich žiakov, ktorí sa pri tvorbe nechali inšpirovať dielami tohto výtvarníka, rodáka z Rakovej, meno ktorého nesie v názve naša škola.

            Ďakujeme za pozvanie, bol to pekný zážitok. Zároveň odporúčame návštevu výstavy a galérie.

        • Preventívne aktivity
          • Preventívne aktivity

          • V stredu 22.2. sme mali v škole deň prevencie. V triedach 3., 4., 6. a 8. ročníka sa uskutočnili prednášky spojené s praktickými úlohami a aktivitami na tieto témy:

            3. ročník: Práva a povinnosti - Poznám svoje práva ale aj povinnosti.

            4. ročník: Zdravý životný štýl - Nástrahy súčasného sveta.

            6. ročník: Prevencia kyberšikanovania - Bezpečný pohyb vo virtuálnom svete vs. realita.

            8. ročník: Prevencia diskriminácie a rasizmu - Diskriminácia a nenávistné prejavy.

            Prednášky a aktivity realizovali pracovníčky CPPaP, organizačne zabezpečila koordinátorka prevencie v našej škole p. uč. Mgr. A. Penney. Ďakujeme :).

          • Prvé programovanie robotov na INF

          • Súčasná doba veľmi napreduje v novinkách týkajúcich sa informačných technológií. V rámci zefektívnenia a zmodernizovania výučby informatiky škola zakúpila roboty. Sú vhodné na výučbu základov programovania prostredníctvom aplikácie, ktorá je nainštalovaná v školských tabletoch. Prvé pokusy programovania máme za sebou :)). P. uč. Mgr. M. Slezáková odskúšala roboty s tretiakmi na vyučovacej hodine INF. Práca s robotmi ich veľmi zaujala a bavila :)).

          • Kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej - dievčatá

          • V stredu 22.2. bojovalo družstvo našich dievčat o postup do okresného kola vo vybíjanej. Kvalifikácia sa konala v priestoroch našej telocvične a tak sme mali možnosť povzbudzovať a užiť si na vlastné oči športové zápolenie. Naše dievčatá predviedli skvelý výkon a porazením súperiek z okolitých škôl získali I. miesto. Znamená to, že sa prebojovali do okresného kola, ktoré ich čaká po jarných prázdninách. Držíme palce!!!

          • Karneval ŠKD

          • V utorok pred Popolcovou stredou sa s Fašiangami lúčili aj v poobedňajších hodinách v ŠKD spoločným karnevalom.

          • Expert geniality show

          • Aj my máme expertov!

            V týchto dňoch sa zverejnili konečné výsledky vedomostnej súťaže EXPERT geniality show, v ktorej zažiarili aj naši žiaci 6., 7. a 8. ročníka.

            V tomto ročníku sa do súťaže zapojilo 11 796 žiakov zo 714 škôl z celého Slovenska. Výborné umiestnenie v téme "Tajomstvá prírody", ktorej obsahom boli otázky z oblasti biológie, chémie a fyziky, dosiahli naši žiaci z 8.A triedy - Martin Haviar (25. miesto z 513 žiakov) a Janka Kováčiková (77. miesto z 513 žiakov). V téme "Svetobežník" si svoje vedomosti preveril aj Filip Hažík zo 7.B triedy, ktorý dosiahol tiež výborné skóre.

            Všetci zúčastnení žiaci získali účastnícke diplomy a milý darček od koordinátorov spoločnosti Talentída, n. o. 

            Všetkým blahoželáme a tešíme sa na účasť našich žiakov aj v budúcom školskom roku. Organizačne túto súťaž zabezpečila v našej škole p. uč. PaedDr. Andrea Kubalíková, PhD. Ďakujeme :).

          • Valentínsky ples a fašiangová zábava

          • Na piatok 17.2. sa tešil asi každý žiak. Nielen preto, že to bol posledný školský deň v týždni, ale hlavne z toho dôvodu, že sa konala v škole fašiangová veselica. Žiaci 1. stupňa mali fašiangovú zábavu v maskách a žiaci 2. stupňa si zvolili "Valentínsku" tému. Ranné prípravy netrvali dlho a tak sa veselenie a tancovanie mohlo už o 9:30 hod. začať. Nechýbala oficiálna časť otvorenia plesu, pripravení moderátori i deviataci s úvodným tancom. Prekvapením bol i spoločný tanec s tr. p. učiteľkami deviatakov, ktoré sa predviedli ako perfektné tanečníčky a žiaci tak mali možnosť vidieť p. učiteľky i v iných pózach - tentokrát tanečných na parkete a nie ako bežne pred tabuľou či katedrou :)). I tento rok nechýbalo vyhlásenie kráľa a kráľovnej plesu. Bohatý program plný vtipu a súťaží vypĺňal každou minútou perfektnú atmosféru. Nezaháľali ani žiaci 1. stupňa, ktorí sa predviedli v škraboškách a maskách v priestoroch rozcvičovne. Aj im sa program bohato plnil súťažami a tancom pri hudbe. Fašiangovú atmosféru si užili i žiaci v elokovanom pracovisku v Trstenej. Bolo nám veru v tento deň veselo :)). 

        • Zima očami detí - vyhodnotenie súťaže
          • Zima očami detí - vyhodnotenie súťaže

          • CVČ v Rakovej vyhlásilo súťaž so zimnou tematikou, do ktorej sme sa samozrejme zapojili. Keďže sme sa aj dočkali snehovej nádielky, zimná krajina bola inšpiráciou pre zimné tvorenie. Prác bolo neúrekom a už prinášame aj vyhodnotenie súťaže:

            I. stupeň:

            1. miesto – ZŠ Trstená Milana Mravca – „Zima“

            2. miesto – Aneta Kajánková – ZŠ M. Mravca – „Krajinka v zime“

            3. miesto – ŠKD Trstená – ZŠ M. Mravca – „ Na skle maľované“

            II. stupeň.:

            2. miesto – Kolektív 7.B - ZŠ M. Mravca – „ Zimné krajinky“ (použitý materiál kartón)

            3. miesto – L. Kovačíková – ZŠ M. Mravca – „Zima a ja“

            Výhercom blahoželáme!!!

          • Finančná gramotnosť - prednášky pre 9. ročník

          • Dňa 15.2. 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili prednášky na tému finančná gramotnosť. Zaujímavými a interaktívnymi aktivitami si osvojili a vysvetlili základné pojmy z oblasti finančníctva, obchodu a podnikania. Prednáška bola spojená s prezentáciou Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci. 

            Ďakujeme študentkám Obchodnej akadémie za zaujímavé a užitočné informácie, taktiež p. uč. Mgr. J. Polepšekovej za organizáciu.

          • Školská knižnica - valentínska nádielka

          • Valentín nezabudol obdariť aj našu školskú knižnicu novými žiadanými publikáciami, ktoré potešia každé detské srdiečko. Na svoje  si prídu napr. nadšenci Grázlika Gaba, Dorky Magorky, Troch pátračov, príbehov Avengerov či komiksov...Ďakujeme :).

          • Deň šialených účesov

          • Streda 15.2. patrila v rámci projektu Hrdá škola šialeným účesom, taká bola téma. Fantázii a nápadom sa medze nekládli :)).

          • Valentínska pošta

          • Ako sme si pripomenuli sviatok sv. Valentína? Okrem bohatej výzdoby školy a valentínskej tvorby do súťaže CVČ v Rakovej, žiaci 9. ročníka zorganizovali valentínsku poštu. Podmienkou bolo, aby pošta, ktorá sa bude vkladať do špeci valentínskej schránky, musí mať riadne napísaného adresáta, inými slovami povedané, aby sa vedelo, pre koho je list či lístoček určený. V závere vyučovania bola pošta potriedená a doručená do správnych rúk. Koľko "Valentínok" sa doručilo? Skutočne veľmi veľa. Prekvapenie, nadšenie, ostych, úsmevy... to boli emócie, ktoré sprevádzali doručovanie pošty. Ďakujeme poštárom z 9. ročníka :)) a ... nezabudnime byť na seba milí počas celého roka, nielen 14. februára :).

          • Fašiangový piatok 17.2.

          • V škole vrcholia prípravy na žiacky fašiangový ples pre žiakov II. stupňa a na fašiangovú zábavu pre žiakov I. stupňa. Výzdoba, program, tance, výroba škrabošiek, v ktorých sa môžu predviesť žiaci I. stupňa....je sa na čo tešiť. Hlavne si v piatok nezabudnite obliecť dobrú náladu :))), začíname o 09:30 hod. (po 2. vyučovacej hodine), ukončenie pre jednotlivé triedy bude podľa rozvrhu.

        • Darujte nám 2% z dane
          • Darujte nám 2% z dane

          • Milí rodičia,

            nezabudnite, že máte možnosť darovať nám 2% z dane a pomôcť tak skvalitniť  vých.- vzdelávací proces. ĎAKUJEME!

            Potrebné informácie nájdete v hornom menu  v sekcii "O škole" alebo tu.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Naša škola sa zapojila do športového projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktorý je  zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. V školskom kole boli žiaci 6.- 9. ročníka testovaní v 6 disciplínach.  Na základe vyhodnotených údajov získal žiak certifikát o svojej zdatnosti a najlepší odznak všestrannosti zlatej, striebornej alebo bronzovej farby.

            Odznak získali: 

            6.roč.- Milan Matejčík, Lukáš Chabreček, Matúš Kardoš, Sofia Durstinová

            7.roč.- Alex Kotuľa, Jakub Kováčik, Marek Hromádka, Samuel Šeliga, Vanesa Zemaniková, Nina Dodeková, Vanesa Cyprichová

            8.roč.- Daniel Olšiak, Kamil Kotuľa, Natália Brošová, Laura Novotná, Radka Barčáková

            9.roč.- Mário Kusy, Samuel Bojko, Oliver Kreš, Laura Letková, Michaela Majáková

            Škola zo školského kola OLOV získala certifikát a preto sa môže osemčlenné družstvo najlepších žiakov zúčastniť na krajskom kole v Martine.  Budeme im držať prsty! Ďakujeme p. uč. Mgr. S. Šadibolovej, Mgr. M. Truchlej a Mgr. M. Dúžikovi, ktorí sa podieľali na testovaní žiakov na II. stupni. 

          • Všetkovedko - výsledky žiakov našej školy

          • Deti zo škôl SR si merali sily aj tento rok, bolo ich viac ako 22 000. Mohli sa porovnať s ostatnými deťmi, ukázať čo vedia a získať pekný diplom, ceruzku alebo aj cenu. Za našu školu sa prihlásilo 16 žiakov  z ročníkov 2. – 4. .

            Medzi 13% najúspešnejších žiakov v SR, ktorí boli odmenení tričkom s logom ,,Všetkovedko ” patrili aj naše dievčatá, ďalší držitelia titulu získali pravítko a reflexný prívesok.

            Poradie najúspešnejších:

            1. Alžbeta Serafínová                      3.A

            2. Nina Kamenišťáková                   2.A

            3. Marcel Tomčala                            2.B

            4. Vanesa Prachniarová , Oliver Kováčik   4.A

            5. Lenka Strýčková                             3.A        

            Blahoželáme všetkým  súťažiacim, ktorí získali diplom a ceruzku !   : ))). Organizačne túto súťaž mala opäť na starosti p. uč. Mgr. M. Slezáková, ďakujeme :).

        • I. miesto v okresnom kole MAT olympiády
          • I. miesto v okresnom kole MAT olympiády

          • Veľmi sa tešíme z veľkého úspechu, ktorým je I. miesto v okresnom kole olympiády z MAT 5. ročník. Získala ho žiačka 5.A triedy Lilien Dideková, pripravovala ju p. uč. Mgr. J. Smažáková. Blahoželáme!!!

        • Školské kolo olympiády z chémie
          • Školské kolo olympiády z chémie

          • Dňa 9.2. sa uskutočnilo šk. kolo olympiády z CHE - kategória D. Koordinátorka šk. kola Dr. A. Kubalíková pripravovala záujemcov - žiakov 9. ročníka. Po vyhodnotení všetkých úloh sa stal úspešným Tomáš Goralka z 9.B triedy. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.