• Medzinárodné Vianoce v KERICu

          • Predčasné Vianoce prežili žiaci 8.B dňa 21.12. 2022, a to dokonca "niekoľko". Dobrovoľníci z KERICu v Čadci im prichystali ukážky vianočných zvykov a tradícií z krajín ako Estónsko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Turecko a Ukrajina. Žiaci si zaspievali zahraničné koledy, zahrali si internetový kvíz aj stolovú hru a hádali vianočné hádanky. Aktivity boli vedené v anglickom jazyku. 

            Ďakujeme KERIC :-)! Poďakovanie taktiež patrí p. uč. Mgr. J. Polepšekovej, ktorá žiakov do KERICu zobrala.

          • Predvianočný Londýn

          • Predvianočný Londýn očami p. uč. Mgr. J. Polepšekovej, ktorá zorganizovala poznávací zájazd do Londýna pre žiakov 9. ročníka: 

            Vianočný čas je časom splnených prianí - nám sa jedno splnilo a aj tento šk. rok sme sa vybrali na poznávací zájazd do Londýna. 

            Po dlhej ceste sme prvý deň videli Tower of London, prešli sme sa po známom Tower Bridge a navštívili sme jeho vnútorné priestory. Previezli sme sa lanovkou ponad rieku Temža, obdivovali mrakodrap Shard aj Katedrálu svätého Pavla a nakúpili prvé darčeky a suveníry na známej Oxford Street. Večer sme sa unavení ubytovali v hostiteľských rodinách a ochutnali tradičné Fish and chips. 

            Druhý deň na nás čakal historický Oxford a svetoznáma univerzita. Audio sprievodca vyrozprával mnohé zaujímavosti a nás najviac potešila “jedáleň Harryho Pottera” a krásne vianočné trhy v centre mesta.

            Posledný deň sme sa vrátili do metropoly Veľkej Británie - Londýna. Mestom sme sa presúvali pešo aj metrom a stihli sme si nafotiť a navštíviť mrakodrap “Walkie Talkie”, hodiny Big Ben a The Houses of Parliament, Trafalgarské námestie, Nultý poludník na Greenwich, interaktívne londýnske podsvetie London Dungeon, Park svätého Jakuba so zvieratkami, ulicu Piccadilly a previezli sme sa lodičkou po rieke Temža. Minuli sme posledné libry a do Európy sme sa preplavili trajektom.

            Unavení, ale bohatí o nové zážitky sme sa vrátili domov. 

            P. učiteľke Mgr. J. Polepšekovej ďakujeme za organizáciu zájazdu a taktiež p. RŠ Mgr. M. Krenželákovej, ktorá ich na exkurzii sprevádzala.

          • Vianočná burza

          • V pondelok 19.12. sme v našej škole - v hlavnej budove i v elokovanom pracovisku v Trstenej zorganizovali školskú burzu. Už týždne pred týmto dátumom pripravovali žiaci s p. učiteľkami, ale aj s rodičmi pekné vianočné výrobky. Tešili sme sa, že sme opäť na pôde školy mohli privítať rodičov, starých rodičov, ktorí nás prišli podporiť. Bola možnosť ulahodiť oku, pretože výrobky boli naozaj pekné a každý, kto hľadal malú drobnôstku pre potešenie seba či blízkych, naozaj aj našiel. Na svoje si prišli i chuťové poháriky :)), pretože starostliví rodičia a starí rodičia napiekli koláče a ponuka bola skutočne bohatá. Zo získaných peňazí si každá trieda nechala polovicu do triedneho fondu a polovicu peňazí každá trieda darovala na dobročinné účely pre naše deti, ktoré pomoc potrebujú. Ešte raz ďakujeme za podporu, za čas, ktorý ste venovali tejto peknej akcii.

          • Vianočné pozdravy pre starkých

          • Tento rok sme sa zapojili do vianočnej výzvy a odovzdali sme za školu vianočné pozdravy maľované i vytvorené na počítači v rámci INF. Pozdravy potešia starkých v domovoch. 

          • Lucie v našej škole

          • Pred Vianočnými sviatkami bolo veľa zvykov, ktoré sa už oddávna udržiavali a oživujeme ich aj v dnešnej dobe. Predvianočné obdobie -  advent bol pôstnym obdobím a prípravou na narodenie Ježiša Krista. K tomuto obdobiu, ktorému pripisovali pôsobenie nadprirodzených síl, bol pripočítavaný  aj  sviatok svätej Lucie. Lucie mali ochraňovať ľudí pred zlými silami - ich úlohou bolo vyhnať z  domov a dvorov strašidlá, temné sily, choroby a trápenia a tak držať nešťastie ďaleko od domu.Tento zvyk sme si pripomenuli aj v našej škole spolu so žiačkami 4. B triedy, v deň Lucie -13.12. Ďakujeme p. uč. Mgr. E. Vojtečkovej za zorganizovanie tejto milej akcie.

          • Zima a deti v ŠKD

          • Prvá snehová nádielka potešila deti zo všetkých oddelení ŠKD. Vychádzku do zasneženej prírody si s chuťou a radosťou užili.

          • Rodičovský ples

          • Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na rodičovský ples. Predaj lístkov u p. Šamajovej - viď pozvánka.

          • Prednáška v rámci prevencie

          • Prvý decembrový týždeň sa triedy 7.A a 7.B zúčastnili na prednáške zameranej na protidrogovú prevenciu v spolupráci s OR PZ Čadca, ktorú sprostredkoval pán Bc. R. Čambora. Žiaci prednášku absolvovali pod vedením pani Mgr. J. Zlochovej, ktorá sa so žiakmi porozprávala o legálnych a nelegálnych drogách  a ich nebezpečnom vplyve na zdravie.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • I tento rok sa naša škola zapojila do krásneho vianočného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Krabičky plnili žiaci, učitelia i p. upratovačka. V každej krabičke si seniori nájdu niečo sladké, slané, teplé, voňavé a samozrejme niečo z lásky a pre potešenie. Darčeky putovali priamo do Domova sociálnych služieb v Čadci, kam ich za školu odviezla p. vych. Mgr. L. Kotulová.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili :).

          • Anjeli - pozdravy do CVČ Čadca

          • 40 anjelikov pre radosť bolo začiatkom decembra odovzdaných do CVČ Čadca. Odtiaľ pozdravujú a ďakujú všetkým tvorcom - naším deťom, ktorí tvorili na vyučovacích hodinách VYV, PVC, THD spolu s p. učiteľkami. Anjelikovia potešia starkých v tomto adventnom čase :).

          • Stolný tenis

          • Vo štvrtok 8.12. sa naši žiaci zúčastnili na stolnotenisovom turnaji žiakov v Čadci. Hoci celkové umiestnenie nebolo na medailu, žiaci si zato vyskúšali zasúťažiť si i v tomto športe. So žiakmi bola p. uč. Mgr. S. Šadibolová.

          • Technika 5.A - projekty

          • Šikovní žiaci z 5. A vytvorili projekty na THD na tému "Rozložiteľnosť rôznych druhov materiálov v prírode". Projekty nielen vytvorili, ale aj jednotlivo odprezentovali. Pochvalu získali aj od p. uč. PaedDr. J. Helešovej.

          • Mikuláš v našej škole

          • Očistili ste si topánky? Poslúchali ste? Aj toto dnes zaujímalo nášho dnešného hosťa - Mikuláša, ktorý už tradične k nám pricestoval so svojimi pomocníkmi - anjelikmi a čertom. Dnes sa nadeľovali sladkosti pre menších i väčších. Užili sme si tak príjemný adventný deň naplnený cinkaním zvončeka, smiechom, občasnými výkrikmi z očakávania a príjemnou atmosférou :)). Ďakujeme Združeniu rodičov, že to opäť tak dobre vybavili u Mikuláša a postarali sa o spokojnosť všetkých detí :)).

          • Mikuláš v I. odd. ŠKD

          • Červený Mikuláš, anjelik biely

            a čertík za nimi od uhlia celý.

            Mikuláš s anjelom rozdajú dary,

            tešia sa z balíčkov veľkí aj malí.

            A tí čo robili celý rok neplechu,

            dostanú od čerta obrovskú varechu.

            Mikuláša, anjelika a aj čertíka vyrábali deti z I. oddelenia ŠKD.