• Deň detí

          • Deň detí sme si v našej škole užili v predstihu. V pondelok 30.5. sme sa prišli zabaviť, ale i poučiť do KD J. Palárika v Rakovej, kde sme sa zúčastnili na multimediálnom výchovnom koncerte spoločnosti LETart. Pre I. stupeň bol odohraný koncert s názvom HRAVO - ZDRAVO a pre II. stupeň odznel koncert s názvom TRENDSETTER, v ktorom sa venovala pozornosť nástrahám internetu, televízie, reklamy. Po skončení koncertov nám všetkým chutila zmrzlina a niektorým ani veľmi neprekážalo, že ich nachvíľku na spiatočnej ceste do školy zmáčal májový dážď :). Za zmrzlinu ďakujeme Združeniu rodičov pri našej ZŠ. Všetkým chutila ... mňam :).

          • Šk. výlet - 2. ročník

          • Triedy 2.A a 2.B už majú školský výlet za sebou :)). Žiaci spolu so svojimi tr. p. uč. Mgr. M. Slezákovou a Mgr. M. Kyzekovou navštívili kaštieľ v Radoli a pri obdivovaní kysuckej prírody i pamiatok zavítali i do Starej Bystrice pozrieť si Slovenský orloj. 

          • Škola v prírode

          • Žiaci štvrtého ročníka pod vedením tr. p. uč. Mgr. A. Najdekovej, Mgr. M. Golisovej a Mgr. Z. Pollákovej sa v dňoch 16.5. - 20.5. 2022 zúčastnili pobytu Školy v prírode v Nitrianskom Rudne.  Pútavý a originálny program "Piráti z Karibiku" preniesol deti do hier, tajomstiev a rébusov, pri ktorých si precvičili nielen telo ale aj anglický jazyk. Zažili veľa zábavy, športu, hier i súťaží. Pri hľadaní pokladov zvládli i nočnú hru, večer ich čakalo zhodnotenie i vtipné aktívne hry. Na záver mali vyhodnotenie a karneval v maskách, ktoré si vlastnoručne vyrobili. Všetci boli odmenení tričkom s logom CK Andromeda a vecnou cenou. Počas nepriaznivého počasia využili bazén a s p. učiteľkami si zopakovali Mat, Sjl, Anj formou hier. Vo štvrtok navštívili ZOO Bojnice, kde sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o zvieratkách.

            Animátori boli veľmi ústretoví a voči deťom kamarátski, vtipní, spoluprácu robia svedomito a hlavne srdcom.

            Deťom sa pobyt veľmi páčil a na návrat domov nechceli ani pomyslieť.

          • Exkurzia na farme v Rakovej

          • Žiaci 5.A navštívili v rámci vyučovania BIO s p. uč. Mgr. M. Budošovou farmu v našej obci Raková. Návšteva bola spojená s výkladom o pestovaní rastlín či chove hydiny, oviec a hovädzieho dobytka.

          • Spoznávame liečivé bylinky

          • Žiak 5.B Lukáš Chabreček obohatil hodinu biológie vlastnou zbierkou liečivých rastlín. Spolužiaci mali možnosť vidieť i voňať rôzne liečivé rastliny. Chválime :).

          • Chránené rastliny a živočíchy nášho regiónu

          • Žiaci piateho ročníka a 7.B triedy sa zapojili do aktivity, ktorú vyhlásil Ústav krajinnej ekológie SAV Nitra. Cieľom bolo zamerať sa na ohrozenie rastlín a živočíchov vyhynutím a na nutnosť ich ochrany. Žiaci vypracovali projekty o chránenej rastline alebo živočíchov z nášho regiónu.  Projekty odoslala koordinátorka environmentálnej výchovy p. uč. Mgr. M. Budošová.

        • Prednášky v našej škole
          • Prednášky v našej škole

          • V mesiaci máj sa v našej škole konali prednášky na rôzne témy. K už uverejneným prednáškam, o ktorých sme pred časom informovali v Novinkách, pridávame ďalšie: triedy 9. ročníka absolvovali prednášku na tému fajčenie, pre žiakov 5. a 6. ročníka boli uskutočnené prednášky na tému zdravá výživa. Prednášky sa uskutočnili v spolupráci s RÚVZ v Čadci - s p. Gerátovou a p. Grešákovou. Trieda 6.B absolvovala aj prednášku a aktivity s p. Kultánovou z CPPPaP na tému vzťahy v triede. Ďakujeme! 

             

             

          • Výroba kožených náramkov

          • Pred časom navštívil našu školu p. Marek Stráňavský z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, aby žiakom 7.A triedy predviedol prácu s kožou. Dnes opäť zavítal do našej školy, tentokrát do 7.B. Spolu prežili dve tvorivé hodiny, ktorých výsledkom boli pekné vlastnoručne vyrobené kožené náramky. Ďakujeme :).

          • Exkurzia do metropoly východu - do Košíc

          • Dňa 24.5.2022 sa žiaci 8.A a 8.B. spolu s tr. p. uč. - Dr. A. Kubalíkovou, Mgr. M. Pohančeníkovou a p. učiteľom Mgr. M. Dúžikom zúčastnili poznávacej exkurzie Spoznávame regióny Slovenska. Navštívili metropolu východného Slovenska - Košice. Mesto má nielen najrozsiahlejšiu pamiatkovú rezerváciu, ale pýši sa aj dvomi významnými titulmi - Európskym hlavným mestom kultúry a Európskym mestom športu. Ôsmaci si okrem prehliadky slnečným mestom  vychutnali aj 120 interaktívnych expozícií z oblasti fyziky, techniky, biológie aj vo Vedecko - technickom múzeu pre deti a mládež. Počas jazdy vlakom si získané vedomosti a skúsenosti z poznávacej exkurzie v Košiciach overili prostredníctvom vedomostného kvízu. Nezabudli sme v závere nášho spoločne stráveného dňa ani na slovenských hokejistov na MS vo Fínsku a stihli sme im fandiť v ich dôležitom zápase. Dovidenia Košice! Zapísala a organizačne zabezpečila: Dr. A. Kubalíková.

          • Exkurzno-poznávací výlet Londýn - Brighton 15.5.2022-19.5.2022

          • Naši deviataci mali možnosť zúčastniť sa na poznávacom zájazde do Londýna, ktorý organizovala p. uč. Mgr. J. Polepšeková. Ako sa im darilo a čo všetko zažili? P. uč. pripravila krátku správu a veľa vyčítate i z fotografií :)

            Prvý deň nášho výletu sme strávili v Londýne. Pozreli sme si známe londýnske pamiatky ako Tower of London, Tower bridge, Katedrálu Sv. Pavla s výhliadkou, Múzeum voskových figurín Madame Tussauds, Miléniový most, Shakespearovo divadlo The Globe a galériu Tate. Previezli sme sa lanovkou ponad rieku Temža a ďalej sme sa presúvali metrom aj po vlastných :)

            Po náročnom prvom dni sme ďalší deň strávili v krásnom prímorskom meste Brighton. Okrem 138 metrov vysokej vyhliadkovej veže nás asi najviac očarila tamojšia pláž so známym mólom Palace Pier. Navštívili sme podmorské múzeum, aj sídlo Royal Pavilion. Prehliadku Brightonu sme zavŕšili nakupovaním darčekov a suvenírov, odkiaľ sme sa ešte na chvíľu presunuli do Eastbourne pozrieť si známe útesy Seven sisters.

            Tretí deň sme sa vrátili do Londýna, aby sme navštívili všetky pamiatky, ktoré sme mali v pláne. Greenwichský poludník, Royal observatory, zahliadli sme aj prípravy osláv kráľovniných narodenín pri Buckinghamskom paláci, previezli sme sa na Londýnskom oku, nafotili Big Ben spolu s Houses of Parliament, prešli sme známou China town, pomíňali posledné libry na darčeky a náš výlet sme ukončili prehliadkou mesta - plavbou loďou.

            Unavení, ale plní zážitkov sme sa vrátili domov. Goodbye London :). 

          • Tvorenie s kameňmi

          • Aj zdanlivo obyčajné kamene, ktoré nazbierali deti spolu s p. vychovávateľkou Silviou Gažiovou na vychádzke pri rieke, sa môžu zmeniť na malé umelecké diela. Na svoje tvorenie použili servítkovú techniku a na dotvorenie maľovali farbami.  Naozaj sa im vydarili :)).

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy Mgr. M. Krenželáková podľa § 150 ods. 5 a 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodla o poskytnutí riaditeľského voľna na deň 18.5. 2022 (streda) pre triedy 8. a 9. ročníka z organizačných dôvodov – testovanie 5. Žiaci budú odhlásení z obedov. Vyučovanie pre tieto triedy bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 19.5. 2022. 

        • Trestnoprávna zodpovednosť žiakov - prednášky
          • Trestnoprávna zodpovednosť žiakov - prednášky

          • Dnes sa v našej škole konali prednášky pre žiakov 9. ročníka na tému trestnoprávnej zodpovednosti. Prednášku viedli zamestnanci z oddelenia prevencie Mestskej polície v Čadci. Ďakujeme a pevne veríme, že mládež pôjde správnym smerom.

          • Deň bláznivých ponožiek

          • Farebné, bodkované, pruhované, možno aj deravé :)))? Také ponožky ste mali možnosť vidieť kráčať po našej škole v rámci Dňa bláznivých ponožiek. Akcia sa uskutočnila v rámci projektu Hrdá škola, do ktorej sme zapojení.

          • Okresné kolo v malom futbale mladších žiakov ZŠ

          • V okresnom kole v malom futbale mladších žiakov vybojovalo družstvo našich žiakov krásne 2. miesto. Chlapci sa potešili diplomu a získali aj pohár. P. uč. Mgr. S. Šadibolová sa teší z ďalšieho športového úspechu :).