• Tvorivý október v 3.B

          • V mesiaci október mali nielen žiaci 3.B plné ruky práce. Pracovali na pozdravoch pre babku a dedka v rámci mesiaca úcty k starším. No a keďže radi kreslia, vytvorili i rozprávkové leporelo Danka a Janka v rámci Týždňa školských knižníc. Tr. p. uč. Mgr. E. Vojtečková bola s ich prácou veľmi spokojná.

          • Halloween zábavne a hravo

          • Deň pred jesennými prázdninami si žiaci 6. a 9. ročníka pod vedením pani učiteliek spestrili hodiny angličtiny didaktickými hrami, ktorých motívom bol nadchádzajúci sviatok Všetkých svätých a jeho americká verzia Halloween. S uplatnením šikovnosti a spolupráce si žiaci hravou formu otestovali a doplnili svoje vedomosti zo slovnej zásoby a precvičili svoje jazykové zručnosti. Šiestaci sa k téme a slovnej zásobe dopracovali pomocou rébusu a zvukových efektov, zatiaľ čo deviataci lúštením hádaniek, pantomímou a hraním binga, v ktorom na základe náhody vypĺňali tabuľku so slovíčkami. A kým niektorí z nich si pri tom stihli vyrobiť aj tematickú záložku, ďalší boli za snahu obdarovaní sladkou odmenou.

             

          • Aktivity s KERICom

          • Sme veľmi radi, že i tento školský rok v našej škole prebieha spolupráca s KERICOM. Tentokrát sme medzi sebou privítali dobrovoľníčku Inkeri z Fínska, s ktorou sa budú žiaci stretávať v stredy na hodinách anglického jazyka. Máme za sebou prvý mesiac spoločných aktivít. Začali sa zaujímavou prezentáciou, prostredníctvom ktorej sa nám Inkeri predstavila a porozprávala nám o svojej krajine. Pokračovali zaujímavými a zábavnými zážitkovými aktivitami, v ktorých si žiaci precvičili nielen svoje zručnosti komunikovať, počúvať, ale i spolupracovať. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné hodiny a zaujímavé aktivity.

             

          • Hovorme o jedle

          • Aj v tomto školskom roku našu školu zapojila p. uč. Mgr. M. Budošová do súťažno – vzdelávacích aktivít v rámci projektu „Hovorme o jedle“, ktoré prebiehali v týždni od 16. do 19. októbra 2023. Organizátorom bola Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách.

            Zapojili sme sa do 2 vyhlásených tém:

            1. Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

            2. Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny   

            Žiaci 9. ročníkov  pracovali aktívne a kreatívne. Pripravili pre mladších žiakov rôzne aktivity, v ktorých ich poučili o význame potravín pre ich zdravý vývin, pripravili súťaže, doplňovačky, kvíz, prekážkové dráhy, prezentáciu, diplomy.

            Žiaci si týmito aktivitami mali uvedomiť potrebu  konzumovať mlieko a mliečne výrobky, mäso, hydinu, ryby, vajcia, strukoviny, pretože sú zdrojom bielkovín, vápnika, živín, dôležitých  pre správny vývoj detí.

            Pekný zážitok mali i žiaci 6.A triedy v blokovom vyučovaní. Najskôr sa dozvedeli na hodine biológie o chovateľsky významných cicavcoch, ktoré poskytujú mlieko a na ďalšej hodine s p. uč. Mgr. J. Smažákovou vyrábali korbáčiky, ktoré výborne chutili, naozaj :). P. uč. Dr. A. Kubalíková pripravila pre žiakov pokusy s mliekom. Počas tohto týždňa mali žiaci možnosť získať množstvo vedomostí i zručností, ďakujeme za organizáciu, pomoc a za zapojenie školy do projektu.

          • Milión detí sa modlí sv. ruženec

          • Ako každý rok, i v tomto roku sa 18. októbra spojilo milión detí v modlitbe svätého ruženca. Páter Pio povedal: „Keď sa bude milión detí modliť ruženec, tak sa svet zmení.“ I naši žiaci chcú zmeniť svet, vyprosiť pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete. Pripojili sme k mocnej modlitbe sv. ruženca k skupine modliacich sa detí na celom svete. Deti boli počas modlitby veľmi vytrvalé a s radosťou v srdci sa spájali s Pannou Máriou. Deti sa modlili spolu s p. uč. Mgr. M. Budošovou na hodinách NBV, taktiež pred večernou sv. omšou. 

          • Tvorivá jeseň v I. oddelení ŠKD

          • Deti v I. odd. ŠKD pozbierali farby jesene a presunuli ich na výkresy a na výrobky, ktoré vytvárali v rámci jesenného tvorenia. Tie sú teraz súčasťou jesennej výzdoby triedy a školy. Chválime :).

          • Hovorme o jedle - týždeň aktivít v Trstenej

          • V rámci týždňa : Hovorme o jedle sa naši žiaci zapojili do rôznych aktivít. V pondelok 16.10. 2023 sa žiaci 2.C a 3.C na hodine PVC venovali zdravému životnému štýlu, čo je dobré a zlé pre zúbky, ako ich správne umývať, pozerali si prezentáciu a nakoniec si v skupinách správne rozdelili, ktoré potraviny kazia zúbky a ktoré sú zdravé.

            Dňa 18.10. 2023 žiaci 1.C sa venovali správnemu stravovaniu, potravinám a nakoniec si spoločne vyrobili krásny projekt, ktorý zdobí našu chodbu školy. V tento deň si aj žiaci 4.C na hodine PDA vytvorili spoločne potravinovú pyramídu, mali prezentáciu na tému správna výživa.

            Dňa 19.10. 2023 žiaci 2.C a 3.C sa rozprávali o svojich starých rodičoch, oboznámili sa prečo je mesiac október venovaný práve starým rodičom, ako im pomáhajú, ako sa spolu hrávajú a prečo je dobré ich potešiť a spraviť im aspoň malé prekvapenie. Preto každý svojím starým rodičom vyrobil šálku s čajíkom.

            Dňa 20.10. 2023 bol Deň jablka - kde sme sa všetci žiaci počas celého dňa venovali rôznym aktivitám ohľadom jabĺčka a nakoniec 4.C poponúkala všetkých žiakov školy svojimi domácimi jabĺčkami, upečeným jablkovým koláčikom a ešte aj žiakov oboznámili, prečo je dobré jesť jabĺčka. 

            Týždeň aktivít pre žiakov v Trstenej pripravili triedne p. učiteľky.

        • Školská knižnica - výzva
          • Školská knižnica - výzva

          • Milí rodičia a deti,

            prinášame Vám výzvu od p. knihovníčok našej školskej knižnice a s prosbou o zapojenie sa:

            Aj tento rok Vás školská knižnica pozýva zapojiť sa do aktivity pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.

            Vašou úlohou bude priniesť knihu alebo napísaný príbeh, rozprávku, básničku, ktorú Vám radi rozprávali Vaši starí rodičia prípadne ilustráciu.

            Tešíme sa na Vaše príspevky, vďaka ktorým si pripomenieme výnimočnosť starých rodičov lebo:

            “Starí rodičia držia naše malé ruky

             len chvíľu, ale naše srdcia navždy.”

             

          • Biologicko - geografická exkurzia do Topoľčianok

          • Vo štvrtok 19. októbra žiaci 6. a 7. ročníka navštívili v rámci biologicko-geografickej  exkurzie národnú kultúrnu pamiatku - zámok v Topoľčiankach. Toto letné sídlo prezidenta T. G. Masaryka ich naozaj očarilo. Po prechádzke okolitým parkom sa presunuli do neďalekého  Národného žrebčína, kde si vypočuli odborný výklad o starostlivosti o vzácne plemená koní. Najvzácnejšie však bolo pre nich, že si krásne koníky mohli aj pohladkať. Ďalším cieľom tohto dňa bola návšteva zubrej zvernice. Pri kŕmení mohli obdivovať doslova celé rodiny tohto majestátneho bylinožravca. Cesta, aj keď ďaleká, ubiehala veľmi rýchlo. Spevu nebolo konca kraja, dobrá nálada gradovala. Po návrate pani učiteľky Mgr. M. Pohančeníková, Mgr. M. Budošová a Ing. Z. Žideková, PhD. a Mgr. M. Bozová odovzdali spokojné deti ich rodičom. Školskú akciu organizačne zabezpečila pani učiteľka Mgr. M. Pohančeníková.

          • Spoznaj svojho vedca

          • V rámci celoslovenského formátu Navštív svoju školu - spoznaj svojho vedca, dňa 18. októbra žiakov našej školy navštívila naša bývalá žiačka, Ing. Monika Bírová, doktorantka z Oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV v. v. i. v Bratislave. Žiakom 8. a 9. ročníka priblížila náročnú, ale veľmi zaujímavú prácu vedca, či vedkyne. So žiakmi sa rozprávala najmä o rádioaktivite, kde sa vyskytuje i to, ako ju ľudstvo v moderných dobách využíva. Súčasťou prednášky bola aj ukážka rôznych prírodnín, či pomôcok, s ktorými jadroví fyzici, okrem iného pracujú. Žiaci boli veľmi pozorní a zhodli sa na tom, že téma bola veľmi zaujímavá, dokonca prejavili záujem, aby sa slečna Monika určite medzi nich niekedy vrátila. Veríme, že aj medzi nimi sa ukrýva budúca osobnosť slovenskej vedy, ktorá bude v budúcnosti robiť dobré meno našej škole, ale aj nášmu Slovensku. 

            Organizačne akciu pre žiakov zabezpečila p. učiteľka Mgr. M. Pohančeníková.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Počas mesiaca októbra sa snažíme zapojiť sa do výroby darčekov pre starkých. Toto darčekové tvorenie prebieha v priestoroch CVČ a podieľajú sa na ňom žiaci II. stupňa spolu s vyučujúcimi na VYV, THD.

          • Suitup deň

          • V utorok 17.10. sme v našej škole zažili Suitup deň. V čom spočíval a v čom bol výnimočný? Našou úlohou bolo vyparádiť sa do slávnostného spoločenského oblečenia a potom trošku zapózovať pred fotoaparátom. Túto úlohu sme splnili v rámci projektu Hrdá škola, do ktorého je naša škola zapojená.

          • ŠKD v obecnej muštárni

          • IV. oddelenie ŠKD navštívilo tento týždeň muštáreň, ktorá sa nachádza v obci. Od p. záhradkára sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií a dokonca i ochutnali čerstvú zdravú jabĺčkovú šťavu.

          • Rímske čísla u piatakov

          • Ako v starovekom Ríme sa žiaci 5.A a 5.B učili počítať pod vedením p. uč. Mgr. J. Smažákovej. Ako inak, bez kostýmov a dobového oblečenia by to nešlo :)). Chválime :)).

          • Geograficko - technická exkurzia do Košíc - 9. ročník

          • Dňa 12.10. 2023 sa zrealizovala so žiakmi deviateho ročníka plánovaná geograficko - technická exkurzia do košického kraja. Navštívili sme Európske mesto kultúry a Európske mesto športu. Tieto dva významné tituly právom patrili v roku 2013 a 2016 mestu Košice. Hovorí sa, že na dobré a pekné sa čaká dlho... Toto tvrdenie sa naplnilo aj pri cestovaní do krásnej metropoly východu. Naozaj dlhú cestu s hodinovým meškaním rýchlika však žiaci bravúrne zvládli a exkurziu vo Vedecko - technickom centre pre deti a mládež v Slovenskom technickom múzeu si naplno vychutnali. Prehliadka mesta s podrobnejším historickým výkladom sa už síce nestihla, no pocit z príjemne stráveného dňa ostane v našich spomienkach navždy. Exkurziu žiaci absolvovali s p. uč. Mgr. A. Škorikovou, Mgr. M. Dúžikom a Dr. A. Kubalíkovou, ktorá exkurziu aj organizačne zabezpečila.

          • Didaktické hry - elokované pracovisko Trstená

          • Praktická časť Didaktických hier v elokovanom pracovisku v Trstenej sa začala rozdelením žiakov do 4 družstiev. Družstvá medzi sebou súťažili v rýchlosti kotúľania 3 lôpt, v zostave s tyčou a v hode na cieľ. Po súťažení sa spoločne vybrali na vychádzku smerom na Mičkové, kde žiaci obdivovali krásy jesennej prírody, nazbierali si gaštany.  Tie v škole využijú pri tvorení v ŠKD a na VYV. Na záver vychádzky si boli pozrieť koníky, ktorým sa všetci veľmi potešili.

          • Didaktické hry a Účelové cvičenie (praktická časť)

          • Na pekné počasie sa nám oplatilo počkať a tak sme v stredu 11.10. mohli konečne uskutočniť praktickú časť Didaktických hier a Účelového cvičenia. I. stupeň sa vybral svojou trasou, spolu čas trávili 1. - 2. ročník a 3. - 4. ročník mal tiež svoju stanovenú trasu. Z pobytu vonku si priniesli prírodniny, ktoré po ceste nazbierali a stihli si ešte vytvoriť jesenné dekorácie. Fantázii a tvorivosti sa medze nekládli. II. stupeň nemal oznámenú trasu ani cieľ. Ich "putovanie" sa začalo pred školou, kde žiaci určovali s buzolou svoj prvý azimut - smer svojej cesty. Od školy vyrážali v skupinách po ročníkoch s dostatočným časovým odstupom. Na svojej trase určovali celkovo 3 azimuty a plnili na stanovištiach úlohy - určovanie bylín, prenos "raneného" na stanovenú dĺžku, hod na cieľ granátom, navigácia "slepého" pomedzi prekážky. Pozitívne je, že všetky skupiny určili azimuty správne, nikto sa nestratil a všetci šťastne došli do cieľa. P. uč. Mgr. M. Cudráková, ktorá pripravila náplň Účelového cvičenia a skutočne aj utajila cieľ a smer trasy, mohla krátko po 12:00 hod. spokojne vyhodnotiť priebeh celého dňa. Poďakovanie patrí tiež žiakom 9.B triedy, ktorí sa zodpovedne pripravili a stali sa vedúcimi jednotlivých stanovíšť :). Tešíme sa, že sme si spoločne užili pekné jesenné dopoludnie.