• Beseda so spisovateľom p. Michalom Hvoreckým

          • V pondelok 12. 6. 2023 našu školu navštívil známy slovenský spisovateľ, publicista a  prekladateľ Michal Hvorecký.  Na besede zaujal našich žiakov pútavým čítaním príbehov z knihy Lebopreto. Deti už boli s knihou oboznámené, veľa sa pýtali, mnohé z nich si aj knihu s radosťou kúpili. Táto kniha získala  v roku 2022 cenu Bibiany za najkrajšiu detskú knižku.  Pán spisovateľ obdivoval nielen výtvarné stvárnenie jeho tvorby, ale aj úprimný záujem o jeho životný príbeh a tvorbu. Tešíme sa na ďalšie stretnutia! Besedu sprostredkovala p. RŠ Mgr. M. Krenželáková v spolupráci s p. uč. Mgr. M. Stolárikovou a Mgr. M. Golisovou.

          • Exkurzia a šk. výlet 9.B

          • Prostredie Malej Fatry, oblasť Turany - Trusalová, zlákali na prírodovednú exkurziu spojenú so školským výletom aj žiakov 9.B triedy. Keďže počasie nebolo príliš priaznivé na dlhšiu turistiku, žiaci si užili najmä grilovačku, spoločenské a športové hry, zatancovali a zaspievali si a predebatovali rôzne témy :-).

            Akonáhle im počasie dovolilo, vybrali sa spoznávať prírodu v okolí chaty, kde boli ubytovaní.

            Spoločné chvíle si veľmi užili a symbolicky sa tak rozlúčili s časom stráveným na našej základnej škole. A o chvíľu - hurá stredná :-). Deviatakov na výlete sprevádzali tr. p. uč. Mgr. M. Pohančeníková a Mgr. J. Polepšeková.

          • Olympijský deň detí

          • Mesiac jún sme odštartovali perfektnou akciou. Ako inak, veď 1. júna sa slávi MDD v mnohých krajinách sveta. Zvolili sme si oslavu v športovom duchu a zorganizovali sme pre deti Olympijský deň detí. Hlavnou koordinátorkou celého športového dňa bola p. uč. Mgr. M. Cudráková, ktorej pri plnení jednotlivých úloh na stanovištiach pomáhali ďalší vyučujúci a vyučujúce, taktiež vybraní starší žiaci. Súťažiaci boli dostatočne motivovaní k skvelým športovým výkonom. Veď predsa olympiáda je o umiestneniach, cenách a stupňoch víťazov! Navyše, počasie bolo priam ukážkové a pozývalo nás počas športového zápolenia ochutnať miestnu zmrzlinu, ktorú nám zabezpečilo ZR pri našej škole. Ďakujeme! O tom, ako to vyzeralo pri súťažiach na I. stupni v priestoroch telocvične a ako na šk. dvore, kde súťažili žiaci II. stupňa, sa dozviete z bohatej ponuky fotiek. Žiaci z I. stupňa vymieňali svoje úspechmi získané žetóny v špeciálnom stánku za sladkosti či hračky. Športový deň si samozrejme užili aj deti v elokovanom pracovisku v Trstenej. No a tu je celkové umiestnenie triednych kolektívov:

            I.stupeň:

            I.miesto: IV.A

            II.miesto: III.B

            III. miesto: III.A

             

            II.stupeň:

            I.miesto: VI.B

            II.miesto: VII.A

            III. miesto: V.A, VIII.B, IX.A

            K športovým úspechom blahoželáme!!!

             

             

          • Dopravná výchova

          • V mesiaci máj mali žiaci 5.A, 3.A, 3.B triedy prednášku k dopravnej výchove na cestách. Prednášku si pripravila p. uč. Mgr. A. Najdeková v spolupráci s p. uč. Mgr. M. Budošovou. Žiaci sa dozvedeli, ako sa majú správať na ceste, aké viditeľné prvky majú používať, aby boli videní, ako sa bezpečne správať na bicykli. Boli aktívni, mali možnosť klásť otázky, na ktoré im pani učiteľka s radosťou odpovedala. Tretiaci si bicykle aj nakreslili. Ďakujeme :).

          • Plavecký výcvik - III. ročník

          • V dňoch 13.5. - 17.5. absolvovali žiaci III. ročníka plavecký výcvik. Deti sa každý deň tešili, že vymenia učebnice za plavky :)). Mnohí sa naučili plávať, alebo sa zdokonalili v plaveckých štýloch. Aj my sa tešíme, že voda sa stane ich kamarátom. Za spoluprácu ďakujeme p. Ponekovi a plaveckej škole Žabke.

          • Prezentácia projektov z VLA, RGV - IV. B

          • Kysuce sú regiónom, ktorý môže zaujať mnohých turistov. V rámci spoznávania krás nášho regiónu v predmetoch regionálna výchova a vlastiveda vytvorili žiaci 4.B projekty na tému Kysuce, kde prezentovali pred spolužiakmi kultúrne, či prírodno- turistické zaujímavosti Kysúc. Práce sa žiakom vydarili, spokojná bola i tr. p. uč. Mgr. E. Vojtečková.

          • Za krásami Slovenska - exkurzia + šk. výlet triedy IX.A

          • V dňoch 29.5. – 31.5. sa žiaci 9.A triedy zúčastnili prírodovednej exkurzie spojenej so školským výletom v čarokrásnom prostredí Malej Fatry v regióne Turca (Turany, Trusalová). Počasie im prialo, a tak navštívili Šútovskú dolinu a prešli turistickým náučným chodníkom k Šútovskému vodopádu, ktorý je právom prírodným skvostom. Zlákalo ich aj Šútovské jazero, ktoré vytvára aspoň na prvý dojem podobnú scenériu ako chorvátske Plitvické jazerá. Žiaci sa spolu s pani učiteľkami tešili, že mohli stráviť príjemné chvíle v malebnej prírode a načerpať tak energiu po náročnom období prijímacích skúšok na SŠ. Organizačne exkurziu spojenú so šk. výletom zabezpečila tr. p. uč. Dr.  A. Kubalíková a s dozorom pomáhala p. uč. Mgr. J. Polepšeková.

        • Poďakovania
          • Poďakovania

          • Bolo by ľahké povedať, že oslava 60. výročia našej školy sa začala 25. mája. o 10:00 hod. Vôbec nie. Tomuto začiatku predchádzala dlhodobá príprava. Hodiny a hodiny tvorenia, príprav, nácvikov, nákupov, zabezpečovania... No vynaložené úsilie, snaha, obetavosť a tvorivosť stáli za to!

            Osobitne patrí poďakovanie p. starostovi Mgr. A. Heglasovi, ktorý ochotne i vo svojom voľnom čase zabezpečil ozvučenie programu na všetky - už 4 odohraté predstavenia.

            Ďakujeme p. klaviristke Mgr. Z. Golisovej, ktorá sa obetavo zúčastňovala na nácvikoch. Poďakovanie patrí i celému tímu hudobníkov, ktorí umocnili svojím hudobným sprevádzaním slávnostnú atmosféru a ktorí s nami zdieľali potlesky taktiež na všetkých 4 odohratých predstaveniach. Ďakujeme za nezabudnuteľný umelecký zážitok, za pomoc a skvelú spoluprácu!

            V neposlednom rade patrí poďakovanie p. uč. Mgr. M. Pohančeníkovej a Mgr. P. Mravcovej, ktoré nechali prejaviť svoju fantáziu a tvorivosť v plnej sile a účinkujúcich žiakov doslova pretvorili počas pár mesiacov na spevákov a hercov v úžasnom hudobno – dramatickom programe. Zistili sme, koľko neobjavených talentov máme medzi deťmi!!!

            Milí rodičia, máte šikovné deti, i vám patrí poďakovanie za to, že ste ich i počas víkendov púšťali z domu, doviezli na nácviky programu do KD.

            Poďakovanie patrí i p. Bc. E. Baculákovej (pekáreň B a BAD v Rakovej) za občerstvenie pre účinkujúce deti a manželom Cyprichovým (Jablkový raj – Staškov) za poskytnuté ovocné šťavy.

            Taktiež ďakujeme všetkým učiteľom, partnerským inštitúciám, školám a priateľom školy, ktorí prispeli k bezproblémovému priebehu celej oslavy.

            Ď A K U J E M E !!!

             

          • 60. výročie našej školy

          • Veľa šťastia, milá škola,.... veľa šťastia, zdravia!!!

            Áno, prajeme Ti, aby si bola plná šťastných a zdravých detí, učiteľov i ostatných zamestnancov, ktorí sa starajú o to, aby si bezproblémovo fungovala. A nielen to, prajeme Ti, i keď už stojíš tých dlhých 60 rokov na pevných základoch, aby si s pribúdajúcimi rokmi rástla do krásy a neustále sa modernizovala.

            Takéto i podobné želania zazneli vo štvrtok 25. mája, kedy sme spoločne prežili náš dlho očakávaný deň – oslavu 60. výročia našej školy. Tá sa začala o 10:00 hod. na pôde našej školy, kde za hry na heligónkach naši žiaci i p. uč. privítali pozvaných hostí. Slovo si prevzala p. RŠ Mgr. M. Krenželáková, ktorá privítala hostí krátkym príhovorom. Necelú hodinu mali hostia čas prezrieť si interiér školy i priestory telocvične. Zaujala inštalovaná výstava výtvarných prác našich žiakov i PPT prezentácia spomienkových fotiek ako poohliadnutie sa a zaspomínanie si na posledných 10 rokov života našej školy. Na mnohých fotkách nám zanechali úsmevy kolegovia, ktorí už žiaľ, nie sú medzi živými. Krátko pred 11:00 hod. nasledoval presun do KD J. Palárika v Rakovej, kde sa o 11:00 hod. aj za prítomnosti žiakov II. stupňa začala slávnostná akadémia. V úvodnej, oficiálnej časti odzneli príhovory p. riaditeľky školy, p. starostu Mgr. A. Heglasa, s poďakovaním sa prihovoril i p. riaditeľ ZUŠ J. Potočára p. Mgr. P. Bytčanek a žiak Adam Buček z 9.A prečítal list venovaný škole. Taktiež sme si minútou ticha uctili pamiatku na zosnulých kolegov. Nechýbalo oficiálne poďakovanie p. učiteľkám, ktoré dlhodobo pracovali v našej škole a už sú na dôchodku, alebo sa naň v krátkom čase chystajú. S poďakovaním sa nemohlo zabudnúť na p. Mgr. J. Haviara, ktorý dlhé roky pracoval v našej škole ako učiteľ i riaditeľ. Poďakovanie in memoriam prevzala jeho manželka. Potom si už slovo vzali p. učiteľky, ktoré si so žiakmi pripravili hudobno - dramatický program s názvom Škola nás baví. Atmosféra, spevácke i herecké výkony žiakov prevýšili všetky očakávania a napovedali tomu i potlesky nielen počas programu, ale aj po jeho skončení. Dôležitou súčasťou programu bol i hudobný sprievod, ktorý  profesionálne zabezpečil tím hudobníkov - vyučujúcich zo ZUŠ J. Potočára. Po skončení slávnostnej akadémie sa hostia odobrali do reštaurácie Rakovanka na slávnostný obed, pri ktorom nebol čas len na výborné jedlo a tortu, ale hlavne na množstvo priateľských rozhovorov, spomienok, vyslovených prianí, ale i vízií do budúcna... Ďakujeme hosťom aj za pekné želania, pochvaly a odkazy, ktoré nám pri odchode zo slávnosti napísali do kroniky školy. Na oslavu 60. výročia budeme ešte dlho spomínať, pripomínať nám ju budú nielen fotografie či videá, ale i spomienky uchované v našich mysliach a srdciach...

          • Opekačka ŠKD Trstená

          • Pekné počasie sme s deťmi využili na opekačku. Počas cesty deti videli mnoho lesných zvieratiek, z čoho mali veľkú radosť.

          • Bociany

          • Žiaci z ŠKD sa zapojili do ekovýchovného programu Bocian. Tento projekt je zameraný na pozorovanie bocianov v našej obci Raková. Deti pozorne sledujú a zapisujú dôležité údaje o živote bocianov. V tom im pomáha aj online vysielanie cez webkameru, ktorá je nasmerovaná na bocianie hniezdo. Všetky sledovania deti  zapisujú do hniezdnej karty. Zatiaľ zistili, že bociany k nám tento rok prileteli na začiatku apríla. Tiež zaznamenali bitku bocianov. Teraz sledujú, ako bociany sedia na vajíčkach. Už netrpezlivo očakávajú, kedy sa objavia mláďatá bocianov a koľko ich tento rok bude. V rámci tohto ekovýchovného programu Bocian nás navštívila aj environmentálna pracovníčka pani Ing. Katarína Kyselová zo Správy CHKO Kysuce. Tá nám porozprávala zaujímavosti zo života bocianov. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie, kedy pôjdeme pozorovať bociany cez ďalekohľad. Deti v ŠKD počas tvorivých chvíľ nakreslili aj krásne obrázky s bocianmi.

          • ŠKD v kine

          • V stredu 3.5. vycestovali p. vychovávateľky s deťmi všetkých štyroch oddelení ŠKD do Domu kultúry v Čadci do kina na rozprávku. Deťom sa akcia veľmi páčila, pretože boli v celej kinosále sami :)).

          • Deň matiek v KD J. Palárika

          • Pri príležitosti Dňa matiek, v nedeľu 14.5., sa konal v KD J. Palárika v Rakovej kultúrny program, v ktorom účinkovali aj naši žiaci. Skupinka detí z elokovaného pracoviska z Trstenej sa predviedla dvoma tančekmi, žiak Šimon Strýček z 5.A predniesol mamičkám báseň a Adam Buček z 9.A mal dôležitú úlohu spolumoderátora. V rámci programu bolo aj vyhodnotenie súťaže Ja a divadlo, ktorá bola vyhlásená pri príležitosti Palárikovej Rakovej. Aj našim žiakom sa podarilo získať ocenenia:

            I. miesto: ŠKD V. odd. elok. prac. v Trstenej - Divadielko

            II. miesto: Eliška Moravanská 7.A - Hercule Poirot

            III. miesto: Katarína Políčková 3.C - Láska

            Cenu starostu obce Mgr. A. Heglasa získala Terezka Roštárová z 8.B za viaceré práce.

            Oceneným deťom blahoželáme! 

             

          • Florbalový turnaj

          • Dňa 15.5. sa konal v našej škole medzinárodný florbalový turnaj o pohár riaditeľky školy, ktorý sa konal ako sprievodná akcia pri príležitosti 60. výročia založenia školy. Medzi sebou zápasilo 5 družstiev. Zápasy boli atraktívne pre divákov aj preto, že hral aj FBC Coyotes Jablunkov, ktorý nakoniec získal II. miesto. Prvý skončil tím zo Základnej školy Svrčinovec a my sme zaslúžene obsadili III. miesto. 

            Za organizáciu tejto športovej akcie patrí poďakovanie p. uč. Mgr. M. Dúžikovi, spoluorganizátorovi o.z. HBC Panthers, ktoré nám podalo pomocnú ruku pri organizácii. Budeme radi, ak si z takýchto príjemných stretnutí urobíme tradíciu. Poďakovanie patrí aj Veľkoobchodu ovocia a zeleniny BUKOV za občerstvenie pre hráčov.