• Sopky - GEG 5. ročník

          • Žiaci 5. ročníka sa opäť nemohli dočkať vlastnoručnej výroby sopiek. Najväčší úspech však malo chrlenie lávy, ktoré si odprezentovali v rámci hodiny geografie s p. uč. Mgr. M. Pohančeníkovou.

        • Zima očami detí - vyhodnotenie výtvarnej súťaže
          • Zima očami detí - vyhodnotenie výtvarnej súťaže

          • Aj keď sa zima ako ročné obdobie ešte neskončila, predsa sme sa už dozvedeli výsledky výtvarnej súťaže Zima očami detí, ktorú vyhlásilo CVČ v Rakovej. Tu je umiestnenie našich žiakov:

            Kategória ZŠ I. stupeň:

            I. miesto: Ľuboš Perďoch 4.B

            III. miesto: 3. oddelenie ŠKD

            Kategória ZŠ II. stupeň:

            II. miesto: Jakub Časnocha 6.A

            Priestorové práce: 

            I. miesto: ŠKD Trstená

            Výhercovia sa už tešia z pekných cien a diplomov. My im blahoželáme a prajeme im naďalej veľa tvorivých chvíľ a úspechov! 

        • Expert geniality show - vyhodnotenie vedomostnej súťaže
          • Expert geniality show - vyhodnotenie vedomostnej súťaže

          • Do vedomostnej súťaže Expert („starší brat“ súťaže Všetkovedko) sa na našej škole zapojilo 13 žiakov 6., 7., 8. ročníka. Celkovo sa súperenia v rôznych oblastiach vedy a kultúry zúčastnilo viac ako 13 000 žiakov z celého Slovenska. Našim trom súťažiacim Filipovi Čudekovi (7.A), Dávidovi Drasíkovi (8.A) a Nikolasovi Didekovi (8.B) sa podarilo umiestniť v prvej štvrtine rebríčka v celoslovenskom poradí a získali tak titul Top Expert.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu našej školy a Top Expertom srdečne blahoželáme. Za organizačné zabezpečenie súťaže na našej škole patrí poďakovanie p. uč. PaedDr. A. Kubalíkovej, PhD.

             

          • Valentínska pošta

          • Aj tento rok sme si pripomenuli pekný sviatok Valentína. Žiaci mali možnosť pripraviť Valentínku a vhodiť ju do pripravených krabičiek. Dievčatá z deviateho ročníka odkazy rozdelili a dali tomu, komu boli určené. Valentínky sa ušli aj p. učiteľom :). Dúfame, že všetky odkazy potešili...

          • Šírme digitálne dobro

          • Aj tento školský rok sme si pripomenuli Deň bezpečného internetu a to zapojením sa do súťaže Šírme digitálne dobro, ktorej sa zúčastnili triedy 8.A a 8.B. Úlohou žiakov bolo na hodine výtvarnej výchovy vytvoriť umelecké práce, ktoré by zobrazovali možnosti, ako pomocou internetu meniť veci k lepšiemu. Práce žiakov poslúžili ako informatívna nástenka s príkladmi a ukážkami pre ostatných žiakov v duchu podpory myšlienky bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií.

             

          • Karneval v ŠKD

          • V pondelok 5. februára sa uskutočnil v poobedňajších hodinách karneval ŠKD v priestotoch rozcvičovne. Deti sa promenádovali a súťažili v maskách spolu s p. vychovávateľkami.

          • Fašiangová zábava a Valentínsky ples

          • Aj keď bolo tento rok krátke fašiangové obdobie, predsa sme len stihli dodržať tradíciu a v piatok 9. februára sme si užili Fašiangovú zábavu - I. stupeň a Valentínsky ples - II. stupeň. Obe súčasne prebiehajúce akcie sa niesli v znamení zábavy, tanca, spevu a súťaží. I tento rok boli zvolení kráľ a kráľovná plesu na II. stupni a najtanečníčka a najtanečník na I. stupni. Deťom sa šantenie a zábava veľmi páčili. Možno povedať, že sme Fašiangy oslávili naporiadok.

          • Detská policajná akadémia

          • Aj tento školský rok prebieha od februára v našej škole v triedach 7. ročníka séria aktivít v rámci preventívneho projektu Detská policajná akadémia realizovaného v spolupráci s OR PZ Čadca pod vedením pani Mgr. J. Zlochovej. Na prvom stretnutí mali možnosť žiaci a žiačky otestovať a doplniť si svoje vedomosti formou rozhovoru a kvízových úloh na tému Bezpečne na internete. Za svoju snahu a úsilie boli tí najšikovnejší odmenení vecnými cenami, ktoré veľmi potešili.

          • Rodičovský ples

          • Dňa 3.2.2024 sa v Rakovej opäť plesalo. Združenie rodičov pri Základnej škole Milana Mravca, Raková 950 už po  21. krát zorganizovalo rodičovský ples. Po úvodných slovách a otvorení plesu sa začala výborná zábava, ktorá odštartovala ako inak - tancom. Tombola bola bohatá, za čo ďakujeme všetkým sponzorom, ktorí prispeli cenou. Do tanca hrala skupina System two, ktorá vytvorila skvelú tanečnú atmosféru a s malými prestávkami sa tancovalo až do rána...

            Chcem sa veľmi pekne poďakovať vedeniu obce Raková za poskytnuté priestory v KD J. Palárika. Veľká vďaka patrí najmä rodičom zo združenia rodičov, ktorí sa podujali ples zorganizovať. Pomocnú ruku poskytol aj pán Adam Maják, ktorý naprogramoval online rezervovanie lístkov. Firme Rakovanka ďakujem za chutné občerstvenie. Ďakujem aj študentom, ktorí tvorili realizačný tím večera a hlavne veľká vďaka všetkým zúčastneným...

            Sme veľmi radi, že ste opäť podporili našu školu. Výťažok z plesu bude použitý na rozvoj školy.

            Mgr. Magdaléna Krenželáková

            riaditeľa školy

             

             

          • Exkurzia do Kysuckej knižnice v Čadci 9.B

          • V utorok 6. februára 2024 sa žiaci 9. B zúčastnili exkurzie do Kysuckej knižnice v Čadci, ktorá poskytuje nielen základné služby, ale pôsobí aj ako koordinačné, vzdelávacie a štatistické stredisko v kysuckom regióne. 

            Žiaci získali vedomosti z histórie i súčasnosti knižnice, ktorá prešla mnohými zmenami. Predovšetkým v posledných rokoch nastal výrazný posun v komforte pre čitateľov. Zrealizovala sa modernizácia vnútorných i vonkajších priestorov, obnovila sa hračkotéka pre deti, artotéka umenia a fonotéka pre priaznivcov hudby, otvorila sa letná čitáreň... 

            Knižnica sprostredkováva informácie prostredníctvom tých najnovších informačných a komunikačných technológií. 

            Získané informácie budú deviatakom užitočné i pri ďalšom štúdiu na stredných školách. Exkurziu organizačne zabezpečila p. uč. PaedDr. J. Helešová.

        • Bronzový úspech v obvodnom kole Hviezdoslavovho Kubína
          • Bronzový úspech v obvodnom kole Hviezdoslavovho Kubína

          • V pondelok 5.2. sa uskutočnilo obvodné kolo Hviezdoslavovho Kubína v KD v Turzovke. Našu školu reprezentovali štyri dievčatá: Natália Gulčíková 4.A, Soňa Hažíková 5.B, Alžbeta Kovalíčková 5.B a Karolína Macášová 8.B. Najväčší úspech z nich mala Karolína Macášová, ktorá sa umiestnila na peknom III. mieste v III. kategórii v prednese poézie. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a Karolíne blahoželáme k veľkému úspechu :).

          • Exkurzia do Kysuckej galérie - 9.A

          • V utorok 30. januára 2024 sa žiaci 9. A zúčastnili komentovanej prehliadky výstavy so sochárom Ondrejom 4. Zimkom v Kysuckej galérii v Čadci. Autor žiakom predstavil svoju komornú a monumentálnu tvorbu za jednu päťročnicu. Za každým vystaveným dielom, ktoré si žiaci prezreli, sa ukrýva príbeh alebo spoločenská udalosť, na základe ktorých autor diela vytvoril... Organizačne exkurziu zabezpečila p. uč. PaedDr. J. Helešová.

          • Vyhodnotenie súťaže Ozdob svoj stromček

          • V decembrovej súťaži Ozdob svoj stromček získala naša škola 1. miesto. Ďakujeme všetkým, ktorí vyrábali červeno - biele vianočné gule, fandili nám a podporili nás hlasovaním :). Z výhry sa tešíme!

          • Lyžiarsky výcvik - 8. ročník

          • V dňoch 29.1. - 2.2. žiaci 8. ročníka úspešne absolvovali lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku SKI Makov. Z 35 žiakov bolo 75% nelyžiarov. So spokojnosťou možno skonštatovať, že ciele lyžiarskeho výcviku boli splnené a žiaci sa naučili základné lyžiarske techniky zjazdového lyžovania. Spokojná je i p. vedúca lyžiarskeho výcviku p. uč. TSV Mgr. M. Cudráková. Spolu s ňou vykonávali dozor prestriedaním sa p. uč. Mgr. M. Truchlá, Mgr. A. Najdeková a p. RŠ Mgr. M. Krenželáková. Veríme, že žiaci získané zručnosti využijú k vypestovaniu si kladného vzťahu k tomuto peknému zimnému športu.