• Oznam
          • Oznam

          • Milí žiaci a rodičia,

            veríme, že ste naplno využili prázdninový čas na oddych a na získanie množstva pekných zážitkov.

            Oznamujeme, že v pondelok 02. septembra 2024 o 08:00 hod. bude v kostole v Rakovej školská sv. omša, o 09:00 hod. sa uskutoční slávnostné otvorenie nového šk. roka pred hlavnou budovou našej školy (platí aj pre žiakov z elokovaného pracoviska). Žiaci v tento deň do tried nepôjdu (okrem prvákov) a dostanú informácie na ďalšie dni od svojich tr. p. uč.

            Tešíme sa na Vás!

        • Zápis do ŠKD
          • Zápis do ŠKD

          • Milí rodičia,

            v júni sme Vás informovali o zápise detí do ŠKD na budúci šk. rok 2024/25. Týmto oznamom Vám pripomíname termíny zápisu.

            Zápis do ŠKD na školský rok 2024/2025 prebehne v hlavnej budove školy v dňoch 27. 8. 2024 (utorok) v čase od 14:00 do 17:00 a 28. 8. 2024 (streda) v čase od 9:00 do 12:00.

            Vzhľadom na obmedzený počet žiakov v jednotlivých oddeleniach ŠKD budú prednostne prijatí žiaci, ktorí budú v školskom roku 2024/2025 navštevovať prvý, druhý a tretí ročník.

            Zápis platí aj pre žiakov z elokovaného pracoviska v Trstenej.

        • Príprava šk. pomôcok
          • Príprava šk. pomôcok

          • Milí rodičia,

            zrejme už rozmýšľate nad nákupom šk. pomôcok pre svoje školopovinné deti do ďalšieho šk. roka. Máme opäť pre vás zopár dobrých rád:

            • Rodičom prvákov odporúčame prečítať si informácie na šk. stránke v hornom menu pod názvom O škole - Zápis do prvého ročníka, kde nájdete sumár najdôležitejších odporúčaní, praktických rád pri výbere a nákupe šk. pomôcok.
            • Taktiež už tradične zverejňujeme zoznam zošitov pre žiakov: zosity_24-25.docx
            • Opäť nie je nutné individuálne kupovať výkresy a farebné papiere /zakúpi škola, poplatok oznámime v úvode šk. roka/.
            • Čo sa týka vhodnej športovej obuvi do priestorov telocvične a rozcvičovne, je potrebné kupovať halovú obuv /žltohnedá podrážka zo surovej gumy/, je dobré mať k dispozícii ešte jedny športové tenisky na cvičenie vonku v areáli školy. 

            Prajeme všetkým ešte pekné letné oddychové dni :)).

          • Slávnostné ukončenie šk. r. 2023/ 2024

          • Dnes, 28.6. 2024 sa  tradične o 9:00 hod. začala školská udalosť - Slávnostné ukončenie šk. roka 2023/2024. Na tento deň netrpezlivo čakali hlavne všetci školáci. Po zaznení slovenskej hymny sa slova ujala p. riaditeľka školy Mgr. M. Krenželáková, ktorá privítala p. starostu obce Raková Mgr. A. Heglasa. Ten sa prítomným prihovoril krátkym príhovorom, po ňom nasledoval príhovor p. riaditeľky školy. V tento deň sa tradične uskutočňuje i odmeňovanie žiakov, ktorí počas celého šk. roka reprezentujú našu školu v rôznych súťažiach a dosahujú výborné výsledky, pre odmeny si prišli žiaci i za výborný prospech. Ďalšia časť slávnosti patrila našim deviatakom, ktorí si v ich pripravenom a odprezentovanom programe zaspomínali na deväť rokov, ktoré strávili v školských laviciach. V krátkych básničkách a príhovoroch sa najčastejšie vyskytovali slová vďaky, ale i úsmevné spomienky na konkrétne situácie z jednotlivých vyučovacích hodín. Po skončení slávnosti sa žiaci vybrali s tr. p. uč. do triedy prevziať si vysvedčenia. A konečne sa mohli začať vytúžené PRÁZDNINY!!!

          • Medzinárodný úspech v anglickom jazyku

          • Žiačkam 8. ročníka, Paulíne Prachniarovej a Kataríne Goralkovej z 8.A sa podarilo v predposledný týždeň školského roka dosiahnuť pod vedením p. uč. anglického jazyka Mgr. Adriany Penney mimoriadny medzinárodný úspech. V celosvetovej súťaži The Project Competition 2024, ktorú pre základné a stredné školy každoročne organizuje britské vydavateľstvo Oxford University Press, získali víťazné prvé miesto v kategórii vo veku 14 – 17 rokov. V projektovej práci na tému Your Dream After-School Club, v slovenskom znení Vysnívaný krúžok pre voľný čas, uplatnili okrem jazykových zručností i originalitu, ktorá bola jedným z kľúčových kritérií pre dosiahnutie úspechu. Prostredníctvom súťažného príspevku s názvom Club – I Want To Know More, v slovenskom znení, Chcem vedieť viac vytvorili v plagátovej podobe krúžok ponúkajúci spojenie hry s poznávaním kultúrnych osobitostí, podobností a rozdielov krajín v prepojení s jazykmi, tancom, hudbou a témou ochrany životného prostredia. Súťažný príspevok je zverejnený na webovej stránke vydavateľstva. Dievčatá boli ocenené diplomami a pre svoju školu získali ročný prístup do online knižnice Oxford Reading Club. Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za nielen školskú, ale i regionálnu a celoslovenskú reprezentáciu. Taktiež veľké poďakovanie patrí p. uč. Mgr. A. Penney, ktorá žiakov do tejto medzinárodnej súťaže prihlásila a poskytovala im pomoc a konzultácie.

          • Stretnutie s p. starostom - 9. ročník a prevzatie odmien

          • V utorok pred vysvedčením sme stihli okrem učelového cvičenia aj iné veci. Deviataci ako už býva zvykom mali dohodnuté stretnutie s pánom starostom Mgr. Antonom Heglasom. Posadali si do zasadačky obecného zastupiteľstva – časť žiakov ako poslanci a časť z nich ako občania obce. Pán starosta im venoval svoj vzácny čas a porozprával im o tom ako funguje obec, ako je financovaná, aké projekty našej obci pomohli a čo sa obec ešte chystá robiť v budúcnosti a ešte mnoho iných zaujímavých informácií tak povediac z kuchyne obecného úradu. Žiaci mali pár zvedavých otázok, na ktoré odpovedal a celé stretnutie sa nieslo v príjemnej atmosfére. Ocenená  bola žiačka Terezka Roštárová, ktorá odchádzala so sladkou odmenou za reprezentáciu školy. Pán starosta deviatakom poprial pekné leto a úspešné štúdium v stredných školách. Ďakujeme. Žiaci boli na návšteve u p. starostu s p. RŠ Mgr. M. Krenželákovou a Mgr. A. Penney. 

            V rámci tejto návštevy mal pán starosta ešte jednu príjemnú povinnosť. Naše dve šiestačky Nelka Kubjatková a Lucka Grešáková zo 6.A boli ocenené v rámci súťaže v maľovaní na tému „Najkrajšie miesto v mojej obci“. Podujatie sa uskutočnilo  na základe schválenia valného zhromaždenia MAS Krajšie Kysuce a s podporou projektu „Prevádzkové náklady a oživenie MAS Krajšie Kysuce“. MAS Krajšie Kysuce tvorí sedem obcí – Dlhá nad Kysucou, Klokočov, Olešná, Podvysoká, Raková, Staškov, Zákopčie. Zapojiť sa mohli všetky Základné a Materské školy z územia MAS Krajšie Kysuce. Konkurencia bola veľká, dievčatám gratulujeme.

          • Koncoročný florbalový zápas

          • V stredu 19.6. 2024 sa v našej telocvični odohral koncoročný priateľský florbalový zápas medzi našou školou a Cirkevnou Základnou školou Jána Palárika v Rakovej. Spestrením zápasu bolo, že v každom tíme si zahral jeden pedagóg. Cieľom florbalového dopoludnia bolo spríjemniť si posledné dni školského roka, zašportovať si a upevniť vzťahy medzi medzi školami aj po športovej stránke. 

          • Diskusia s hokejistom Romanom Kadlečíkom

          • V piatok 21.6. 2024 nás v rámci 130. výročia založenia novodobých olympíjskych hier navštívil hokejista, majster 2. SHL, majster Európskej univerzitnej hokejovej ligy a bronzový medailista Majstrovstiev sveta v univerzitnom hokeji Roman Kadlečík. Spolu s ním nás navštívil športový moderátor TA3 Marek Kantorík, ktorý viedol rozhovor s hokejistom Romanom Kadlečíkom. Potom nasledovala diskusia zo žiakmi 8-9. ročníka. Po diskusií sa žiaci mohli s našimi hosťami odfotiť a zdvihnúť si hokejovú Sekeráš trophy pre víťaza Európskej univerzitnej hokejovej ligy. Ďakujeme Olympijskemu klubu Kysuce za možnosť diskusie a p. učiteľovi Mgr. Dúžikovi za organizáciu tejto milej akcie.

          • Účelové cvičenie - teoretická časť

          • Dnes žiaci II. stupňa v našej škole absolvovali netradičnú teoretickú časť Účelového cvičenia. Zavítali k nám totiž vojaci z Martina a tí si pre žiakov pripravili naozaj zaujímavý program. V areáli školy sa nachádzalo niekoľko stanovíšť, ktoré si žiaci prešli a absolvovali ich. Mohli vidieť vojenské vozidlo, vojenskú sanitku, samozrejme nie len očami, ale mnohí si v nich aj posedeli a veru poriadne a do detailu ich preskúmali :-). Ďalej sa zúčastnili vynikajúcej a poučnej prednášky vojenského zdravotníka o tom, ako poskytnúť prvú pomoc alebo ako sa zachovať v život ohrozujúcich situáciách. Ďalej mohli vidieť ukážky rôznych vojenských zbraní či vojenskej výstroje. Niektorí si i vyskúšali, aké náročné  je behať ako sa hovorí "v plnej poľnej". Pri ďalšom stanovišti sa žiaci dozvedeli dôležité informácie z oblasti protichemickej ochrany, naučili sa ako si nasadiť ochrannú masku, ako sa odieť do ochranného obleku, či  ako sa správať pri úniku toxických látok. Napokon sa mohli dozvedieť i mnohé zaujímavé veci z topografie, ako orientácia v teréne či práca s mapami. Tento deň si všetci žiaci veľmi užili, každého zaujalo niečo iné  a veru vojakom položili i množstvo zaujímavých otázok. Ďakujeme veľmi pekne za príjemný deň :-)

          • Cvičenia v prírode - Trstená

          • Dňa 25.06. 2024 sa žiaci elokovaného pracoviska Trstená zúčastnili účelového cvičenia v prírode. Žiaci začali trasou od školy - cez Kohútove - Petrovú- až na kopec Bukovina, kde na obrej lavičke načerpali nové sily na cestu späť. Žiaci mali cestu plnú zážitkov;)

          • Účelové cvičenie - praktická časť

          • Posledný predprázdninový pracovný týždeň začal II. stupeň pobytom na čerstvom vzduchu. V rámci praktickej časti Účelového cvičenia sa žiaci a ich tr. p. uč. vybrali trasou smerom na Bukovinu. Počasie prialo a tak okrem hrania športových hier si mohli na ohnisku žiaci upiecť špekačku. Za organizáciu akcie patrí poďakovanie p. uč. TSV Mgr. M. Cudrákovej. Sme radi, že sme poznali i vyšný koniec našej rodnej dediny :)).

          • Rozlúčková slávnosť 4.C - Trstená

          • Dňa 24.6. 2024 si žiaci elokovaného pracoviska Trstená pripravili pre pani riaditeľku, svojich vyučujúcich a spolužiakov ROZLÚČKOVÚ SLÁVNOSŤ. Na tento deň sa vzorne dlho pripravovali, prichystali si krásny program, kde v úvode privítali príhovorom všetkých zúčastnených. Nechýbal tanec, futbalové triky chlapcov, scénky. Samozrejme nechýbalo ani bohaté pohostenie a hlavne torta, na ktorú sa všetci nedočkavo tešili. Všetci si to veľmi užili - o čom svedčí, že tento deň označili za ich najkrajší deň. 

          • Rozlúčka s Inkeri z Fínska

          • S blížiacim sa koncom školského roka sme sa museli rozlúčiť s našou dobrovoľníčkou Inkeri z Kericu. Hodiny anglického jazyka, ktoré s nami strávila v stredy, obohatila o zaujímavé komunikačné a zážitkové aktivity, kde mohli žiaci uplatniť okrem jazykových zručností svoju šikovnosť, ale i tvorivosť, inak tomu nebolo ani na posledných spoločne strávených hodinách.

             

          • 3D tlačiareň

          • Ak sa pýtate čo je v našej škole nové, máme pre vás odpoveď. Nuž aj naša škola má svoju vlastnú 3D tlačiareň.

            Novú digitálnu techniku naplno odskúšali žiaci 7.A na hodine informatiky. Vytlačili si na 3D tlačiarni loď, prívesok a píšťalku pre pani riaditeľku.

            Veríme, že máme dostatok filamentov, pretože v pláne máme toho veľa.

          • Komiksovanie

          • Sofia Šuriková, žiačka 5. B triedy, bola ocenená za svoj originálny komiks v Kysuckej knižnici v Čadci. Súťaže "Komiksovanie" sa zúčastnilo 168 prác, z ktorých len 16 bolo ocenených. Sofia si prebrala cenu od sestier Jančových, ktoré patria k popredným slovenským komiksovým autorkám. Ďakujeme Sofii za úspešnú reprezentáciu školy a veríme, že nás svojou záľubou bude reprezentovať aj v ďalších ročníkoch. 

          • Opekačka v ŠKD - I., II., III. a IV. odd.

          • Letné slnko, skvelá predprázdninová nálada, kopec detí, kopec klobás :)))... a samozrejme štyri šarmantné p. vychovávateľky. Kedy? Vo štvrtok 20.6. poobede. Kde? Na ihrisku Polom Raková. Bolo fajn, k výbornej nálade okrem voňavých opečených klobások prispela i diskotéka.