• Šk. výlet 5.A, 5.B - Strečno

          • Sériu školských výletov v tomto šk. roku uzatvoril piaty ročník v stredu 19.6. Cieľom ich cesty bola obec Strečno, ktorá sa nachádza na prielome Váhu cez Malú Fatru. Piataci začali hneď ráno akčným výstupom na rozhľadňu Špicák. Ak poznáte pohľad na hrad Strečno zospodu, tak po výstupe na túto rozhľadňu sa vám naskytne pohľad z vtáčej perspektívy. A nielen to! Pri dobrej viditeľnosti je dokonca možné spozorovať štyri hrady naraz – Strečno, Starý, Budatínsky a Lietavský hrad. Keďže teplota v tento deň kulminovala nad 30 °C, užili si piataci riadny "výpek" s azúrovo modrou oblohou, takže výhľady boli úžasné. Popri dodržiavaniu pitného režimu a po zostupe do obce, čakal našich piatakov ďalší výstup, tentokrát na hrad Strečno. Tam ich čakala prehliadka ruiny tohto stredovekého hradu. V rámci prehliadky si žiaci pozreli historické expozície, výstavnú sieň a kaplnku. Výklad p. sprievodkyne poskytol množstvo zaujímavostí, informácií a faktov. Po prehliadke hradu si žiaci užili pobyt v oddychovej zóne so stredovekou dedinou Pasekou. V druhej polovici dňa čakal žiakov splav najdlhšej slovenskej rieky Váh na pltiach. Počas plavby si žiaci od pltníkov vypočuli historické zaujímavosti týkajúce sa povolania pltníkov. Okrem humorného výkladu sa žiaci dozvedeli, prečo boli pre pltníkov postrachom skaly Margita a Besná, prečo majú pltníci na klobúčikoch mušličky a mnohé ďalšie zaujímavosti... V neskorších poobedňajších hodinách žiakov čakal ešte nákup suvenírov v nákupnom centre v krajskom meste Žilina. Vo večerných hodinách sa celá posádka autobusu, síce unavená horúčavosťou dňa i odchodenými kilometrami, šťastne vrátila do Rakovej. Za organizáciu výletu patrí poďakovanie tr. p. uč. Mgr. J. Smažákovej a Mgr. L. Kotulovej.

          • Ochrancovia planéty z radov našich žiakov

          • Žiaci 6.A triedy a deti z 1. oddelenia ŠKD sa zapojili do výzvy Ochrancovia prírody, ktorú organizoval Ústav krajinnej ekológie SAV Bratislava. Cieľom bolo vytvoriť vlastné pravidlá, dodržiavaním ktorých môžeme prispieť k ochrane životného prostredia. Ako poďakovanie prijali žiaci certifikát, nálepku Ochrancov planéty a malú odmenu. Do akcie žiakov zapojila p. uč. Mgr. M. Budošová a p. vychovávateľka Silvia Gažiová.

          • Žiacka florbalová liga

          • V období október - jún sme sa zúčastňovali v pobedňajších hodinách Žiackej florbalovej ligy v Čadci. Naši žiaci si z nej odnášajú množstvo zážitkov, skúseností a nových kamarátstiev s hráčmi z iných kysuckých škôl. V lige sme obsadili pekné 5. miesto s bilanciou 3 výhry, 2 remízy a 7 prehier. Najviac bodujúcim hráčom nášho tímu sa stal Marek Hromádka z 8.B. Týmto by sme sa chceli poďakovať Združeniu rodičov za finančnú podporu a p. učiteľovi Mgr. Dúžikovi za dozor.

        • Zápis do školského klubu detí na budúci školský rok 2024/2025
          • Zápis do školského klubu detí na budúci školský rok 2024/2025

          • Milí rodičia,

            zápis do ŠKD na školský rok 2024/2025 prebehne v auguste v hlavnej budove školy v dňoch 27. 8. 2024 (utorok) v čase od 14:00 do 17:00 a 28. 8. 2024 (streda) v čase od 9:00 do 12:00.

            Vzhľadom na obmedzený počet žiakov v jednotlivých oddeleniach ŠKD budú prednostne prijatí žiaci, ktorí budú v školskom roku 2024/2025 navštevovať prvý, druhý a tretí ročník.

            Zápis platí aj pre žiakov z elokovaného pracoviska v Trstenej.

          • Školská knižnica - poďakovanie

          • V rámci modernizácie školskej knižnice zainvestovala naša škola do nákupu moderných knižných titulov, ktoré skvalitňujú nielen čitateľské zručnosti našich žiakov, ale  pomáhajú  aj pri výučbe slovenského jazyka a mimočítankovej literatúry. Počas vyučovania, pri práci s knižkou,  sa žiaci aktívnejšie vnárajú do tajomných príbehov obľúbených postáv a prežívajú s nimi nielen radosti, ale aj starosti, čím sa formuje ich kladný vzťah ku knihe a samotnej literatúre.  Ich slovná zásoba je oveľa bohatšia a za to patrí našim knižkám veľké „ĎAKUJEM!“

          • Pozvánka na výstavu výtvarných prác našej žiačky - Terezky Roštárovej z 9.B

          • Srdečne Vás pozývame na výstavu výtvarných prác našej žiačky Terezky Roštárovej z 9.B. Terezka nás úspešne reprezentovala v mnohých výtvarných súťažiach počas celej doby, kedy navštevovala našu školu. Bližšie informácie sú uvedené na plagáte. Touto výstavou sa s ňou lúčime a prajeme jej veľa úspechov v stredoškolskom štúdiu. 

          • Šk. výlet 7.A - Žilina

          • Žiaci 7.A si tento školský rok ako miesto školského výletu vybrali mesto Žilina. Po pricestovaní ranným vlakom sa vybrali pomalým krokom ulicami Žiliny smer Žilinská univerzita. Potrvá ešte niekoľko rokov, kým možno budú niektorí študovať na tejto univerzite, ale oni sa rozhodli objavovať exponáty novootvoreného centra pre popularizácie vedy a techniky – Motio. Po príjemne a zábavne strávených chvíľach sa žiaci vybrali na cestu trolejbusom a presunuli sa do vytúženej Laser game arény. V aréne si v priateľskom duchu zmerali svoje sily. Za organizáciu výletu patrí poďakovanie tr. p. uč. Ing. Z. Židekovej, PhD a Mgr. A. Penney.

          • Priateľský volejbalový turnaj

          • V piatok 14.6. si prišli na svoje fanúšikovia volejbalu. Tentokrát pozývala naša škola volejbalové tímy z okolitých škôl a vďaka výbornej účasti sa odohral v našej telocvični volejbalový turnaj. Ako vždy sme prišli do publika povzbudiť naše družstvo volejbalistiek obrovským skandovaním a aplauzom. Získali sme krásne I. miesto. Dievčatám volejbalistkám a p. uč. TSV Mgr. M. Cudrákovej blahoželáme!!! Ďalší krásny športový výsledok :).

          • Divadelné predstavenie Alexander Dubček - 9. ročník

          • Dňa 13.6. 2024 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v Čadci o významnej slovenskej osobnosti československých dejín - Alexander Dubček v inscenácii Mestského divadla Trenčín. V úvode žiaci absolvovali krátku prednášku o jeho živote a udalostiach 60. rokov 20. storočia. Z divadelného predstavenia si žiaci odniesli prierez života Dubčeka a jeho rodičov a drsný život medzivojnového obdobia, 2. svetovej vojny, komunistického režimu až po pád komunizmu v Československu. Žiakov na predstavení doprevádzali Mgr. A. Škoriková a Mgr. M. Dúžik.

          • Šk. výlet 9.A - Terchová

          • Za krásami slovenskej prírody sa vybrali žiaci 9.B spolu s p. uč. Mgr. J. Smažákovou a Mgr. M. Cudrákovou do oblasti Malej Fatry, do Terchovej. V rámci exkurzie a šk. výletu si užili turistiku vo Vrátnej doline, lanovkou sa vyviezli na Veľký Kriváň 1708 m.n.m., prešli sa po Jánošíkovom chodníku, navštívili miesto, kde stál rodný dom Juraja Jánošíka, taktiež múzeum. Ubytovaní boli v chate Uhorčík, ktorá im poskytla krásne prostredie ako stvorené na obdivovanie prírody, ale i na šport, predovšetkým futbal a volejbal. Posledný večer si užili grilovačku. Počasie im prialo a oni si z výletu odniesli kopec pekných zážitkov :)).

          • Olympijský deň v Trstenej

          • Dňa 10.6. 2024 sa žiaci elokovaného pracoviska zúčastnili Olympijského dňa. Tento deň začali slávnostným nástupom, olympijskou hymnou, prečítaním sľubov rozhodcov a športovcov a svoj sľub spečatili odtlačkom prstov na vlajku, ktorú si vyrobili. Disciplíny, ktoré žiaci absolvovali boli prispôsobené veku, zamerané na vytrvalosť, rýchlosť a obratnosť. Celý deň sa niesol v duchu fairplay a aj napriek nepriaznivému počasiu si deti deň užili. #OlympicDay #slovenskyolympijskytim

          • Na návšteve u pani prezidentky SR

          • Koncom mája sa uskutočnilo milé stretnutie detí, ktorých skutok bol ocenený alebo nominovaný v projekte Detský čin roka 2023 s pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Keďže v danom ročníku tohto projektu bol ocenený aj náš žiak Milan Matejčík zo 7.B, pozvánku na osobné stretnutie v prezidentskom paláci dostal aj on. Stretnutia sa zúčastnil a my sa môžeme pochváliť aspoň prostredníctvom fotiek s touto udalosťou. Sme radi, že po mnohých rokoch zapájania sa našej školy do tohto pekného projektu, bol nominovaný práve Milanov príbeh - v kategórii Malý Veľký čin - Cena Sašky Fischerovej získal najväčšiu podporu v hlasovaní Detskej poroty a získal tak ocenenie Detský čin roka 2023. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí v hlasovaní posunuli tento príbeh do užšieho výberu a hlavne p. uč. Mgr. M. Budošovej, ktorá každoročne žiakov našej školy do tejto akcie zapája.               

          • Pozorovanie na hodine BIO

          • Žiaci 6.B na hodine biológie pozorovali vďaka digitálnym mikroskopom povrch tela dážďovky, slimáka i bunky listu. Zaujali ich články na tele dážďovky a najmä tykadlá slimáka :)).

          • Šk. výlet 6.A - Trenčín

          • Deň 5. jún sa zapíše do pamäti žiakov 6.A ako deň ich šk. výletu. Ich cestovateľským cieľom sa stalo mesto na strednom Považí - Trenčín. Po rannom pricestovaní vlakom žiaci navštívii hotel Elizabeth v centre mesta. Hotel sa nachádza pod skalou Trenčianskeho hradu a práve v tejto skale je vytesaný rímsky nápis ako odkaz venovaný pamiatke víťazstva Rimanov. Následne sa žiaci presunuli k Váhu, kde ich čakala po krátkej inštruktáži plavba na Dračej lodi. Presun na Trenčiansky hrad bol doprevádzaný pozretím si množstvom historických pamiatok, ktoré ponúka toto jedno z troch najstarších miest na Slovensku. Z Matúšovej veže Trenčianskeho hradu sa žiakom naskytol krásny pohľad na panorámu mesta s okolitými vrchmi a pohoriami. Cestou z hradu si žiaci pozreli ešte Katov dom a so zatajeným dychom počúvali výklad sprievodkyne o zvykoch a trestoch spojených s výkonom spravodlivosti historickej doby, pozreli si zachované exponáty, ktoré s týmito výkonmi súviseli. Ako inak, v rámci výletu bol i rozchod žiakov v meste a nákupnom centre, veď bolo predsa treba nakúpiť suveníry a pomíňať eurá :)). Čo viac si bolo treba v tento deň priať? Pekné počasie, skvelá nálada a šťastný návrat domov na Kysuce vo večerných hodinách. Za organizáciu výletu patrí poďakovanie tr. p. uč. Mgr. M. Budošovej.

          • Šk. výlet 3.C a 4.C - Trenčín

          • Dňa 5.6. 2024 sa žiaci 3.C a 4.C zúčastnili koncoročného školského výletu v Trenčíne. Žiaci spolu s p. uč. Mgr. M. Heglasovou a p. vychovávateľkou M. Sihelníkovou už skoro ráno vyrazili za zážitkami - v Trenčíne ich čakala najskôr plavba Dračou loďou, lukostreľba, kde žiaci dokázali, že sú šikovní a zvládnu prekonať aj svoj strach:). Neskôr sa žiaci presunuli na Trenčiansky hrad, ktorý ich veľmi zaujal - najmä Matúšova veža, ktorú zvládli všetci ;). Po prehliadke hradu ich čakal rozchod v meste a cesta späť domov. Žiaci majú nádherné zážitky a šťastie z nich žiarilo počas celého výletu.

          • Slnečný deň v okresnom meste Čadca

          • Dňa 5.6. si žiaci 1.C a 2.C spríjemnili slnečný deň v meste Čadca. Navštívili kino, knižnicu, zabavili sa na detskom ihrisku a nemohli odísť bez vynikajúcej zmrzliny. Deň si deti užili naplno.